Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Vasketøj

Sådan doserer du vaskemiddel mest optimal

Du kender det sikkert godt. Tøjet skal være rent, og du er ikke helt sikker på, hvor meget vaskemiddel du skal bruge. Og som det gamle ordsprog siger, så hellere for meget end for lidt. Men det er faktisk en rigtig dårlig idé, når det kommer til at dosere vaskemiddel. Tøjet bliver nemlig ikke mere rent, og du øger risikoen for sæberester i dit tøj. Samtidig belaster du miljøet ved at bruge for meget vaskemiddel. Men hvordan doserer man vaskemiddel? Vi hjælper dig til det bedste resultat.

Brug doseringsvejledningen

Dit vaskemiddel kommer altid med en doseringsvejledning, som du med fordel kan følge. Vejledningens udgangspunkt er, hvor snavset tøjet er, hvor meget du skal vaske, og hvor hårdt vandet er i dit område. De to første kan du som regel ret nemt vurdere, men hvad er nu det for noget med hårdhed i vand?

Vi får vores vand fra undergrunden, men det er ikke det samme vand over hele landet. Der er store forskelle fra egn til egn på, hvor meget kalk og magnesium, vandet indeholder. Jo flere af disse mineraler, der er i vandet, jo hårdere er vandet – og jo mere vaskemiddel skal du bruge. På kortet, der kommer fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), kan du se hvor hårdt vandet er i dit område.

Vandets hårdhed

Kapsler, pulver eller flydende vaskemiddel?

Det nemmeste er selvfølgelig at bruge kapsler, der også bliver kaldt vasketabs. Udfordringen er bare, at du ikke kan variere på mængden af vaskemiddel per vask. Derfor kan den nemmeste løsning også hurtigt blive den dyreste løsning og den mest belastende for miljøet.

Bruger du i stedet vaskepulver eller flydende vaskemiddel, kan du dosere med et decilitermål. Det gør det meget nemmere at tilpasse dit sæbeforbrug til den mængde tøj, du vasker.

4 gode grunde til at dosere rigtigt

 1. Du skåner miljøet Overskydende vaskemiddel ledes med vandet ud af din vaskemaskine efter brug. Bruger du for meget vaskemiddel, ender resterne i miljøet, hvor det kan gøre stor skade. Undgå derfor at overdosere.

 2. Du skåner din hud
  For meget vaskemiddel kan irritere din hud, og bruger du ofte for meget vaskemiddel, kan det i ekstreme tilfælde føre til svamp eller eksem.

 3. Du undgå pletter og sæberester på tøjet
  For lidt vaskemiddel betyder, at pletter ikke fjernes helt fra tøjet. Omvendt betyder for meget vaskemiddel, at der kan være sæberester og tydelige pletter på dit tøj. Hvis du mener, at du doserer helt rigtigt allerede, men stadig har sæberester på tøjet.

 4. Du sparer penge
  Mindre forbrug = færre indkøb. Det siger selvfølgelig sig selv, men det er ikke desto mindre en vigtig grund til at dosere rigtigt. Du tænker sikkert ikke over det til daglig, men i løbet af et år bliver det til rigtig mange vaske. Så du skal ikke reducere forbruget ret meget, før du kan spare en pakke eller to om året.

Sparetips

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk