Vinteren er ikke bare kold og mørk – det er også nu, mange regninger og forsikringer skal betales. Er der oven i købet lavvande i pengepungen efter julemåneden, kan disse sparetips måske gøre det lidt lettere at komme igennem årets begyndelse med overskud på kontoen.
Find de gode tilbud
Det betaler sig at gå på tilbudsjagt, men lad dig ikke narre af et hvilket som helst gult skilt - tjek altid førprisen, inden du smider en vare i kurven. Tilbuddet er ikke altid så godt, som det ser ud ved første øjekast.
Er du en del af en større familie, kan storindkøb betale sig. I en enmandshusholdning er det derimod smartere at holde sig fra storkøbsfordelene, der hurtigt kan blive til ulemper, når du må smide de uspiste rester ud.
Læg et budget
Nej, budgetter er ikke specielt spændende. Til gengæld kan de gøre en stor forskel, fordi du får et overblik over, hvor meget du kan tillade dig at bruge på mad, tøj, personlig pleje osv.
Husk at følge op på budgettet ved at gennemgå kvitteringer og kontoudtog, så du kan se, om du holder dig til planen eller skal justere dine vaner.
Brug kontanter
Mange af os har kun sjældent kontanter med, men de kan være en mere håndgribelig måde at styre økonomien på. Du kan f.eks. hæve kontanter i begyndelsen af måneden og fordele dem over ugerne - det bliver pludselig meget lettere at se, hvor meget du bruger, og hvor meget der er tilbage.
Lav en madplan
Madplanen er din bedste ven i kampen mod madspild. Lav din madplan søndag eftermiddag og lad nogle af ingredienserne gå igen i flere retter, så du får brugt alt, hvad du køber. Planlæg evt. også en ugentlig "restedag", hvor du bruger det, der er tilbage i køleskabet til en omelet, pastaret eller andet, der er egnet til mange forskellige slags ingredienser.
… og tjek køleskabet
Tjek altid køleskabet, inden du køber ind. Kan vi ikke huske, hvad vi har i køleskabet, køber vi ofte en ekstra for en sikkerheds skyld – og det kan resultere i, at dobbeltindkøbet havner i skraldespanden.
Drop småindkøbene
En kop kaffe her, en pakke tyggegummi der – småindkøbene løber hurtigt op og kan ende med at udgøre flere hundrede kroner om måneden. Prøv at skære ned på impulskøbene, f.eks. ved at være god til at skrive indkøbslister og holde dig til det, der står på listen.
Sælg ud af det gamle
Loftet, pulterrummet eller kælderen kan vise sig at være sande guldgruber. Det er let og hurtigt at sælge ud af de gamle ting, benyt dig f.eks. af Den Blå Avis, salgs- og byttegrupper på Facebook eller apps designet til at sælge brugte ting.
… og køb brugt
Du kan ikke kun tjene penge på brugte ting - der er også penge at spare, hvis du selv køber brugt. Der findes ingen grænser for, hvad du kan anskaffe dig brugt, og ofte er tingene i rigtig fin stand. Alt lige fra babyudstyr til vinterfrakker kan findes på diverse platforme, hvor du kan købe og sælge.
Lej bilen eller boligen ud
Deleøkonomi er et fænomen, der kun bliver større - og hvorfor ikke dele dine ting med andre, når du ikke bruger dem? Du gør livet lettere for andre og kan selv tjene en skilling, hvis du f.eks. lejer bilen ud gennem GoMore eller lader andre overnatte i din lejlighed, mens du er på ferie.
Tjek aftaler og abonnementer
Vær ikke for trofast, når det gælder abonnementsordninger og forsikringsaftaler. Ofte kan det betale sig at se dem efter i sømmene eller få et tilbud fra et andet sted - det gælder både forsikringer, elselskaber, teleselskaber og banker.