Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Opskrifter

Sådan griller du kødet helt perfekt

Endelig – forårets lyse aftener lokker os ud i haven, og grillsæsonen står for døren. Men det, der skulle have været en hyggelig aften, kan hurtigt blive til lidt af et mareridt med forkullede kødstykker i stedet for saftige bøffer til aftensmaden. Hvordan griller man egentlig et stykke kød helt perfekt?

Den mest almindelige fejl

Mange griller konsekvent kødet for længe af bekymring for, at det ikke bliver gennemstegt nok. Resultatet bliver i værste tilfælde en tør og sej skosål. En anden fejl er at have for travlt - at grille kræver både tid og tålmodighed. Tip! Begynd at grille, inden du når at blive rigtig sulten. Så forsvinder tålmodigheden ikke i takt med maven, der knurrer højere og højere.

Direkte varme – den klassiske måde at grille på

Der findes to typiske teknikker, når man griller: Den direkte grillmetode og den indirekte grillmetode. Når du griller med direkte varme, lægger du kødet direkte over varmekilden. Det giver en sprød overflade med fine "grillstriber”. Teknikken egner sig bedst til kød, som ikke skal have mere end 25 minutter. Skal du grille større stykker kød, bør du vælge indirekte varme.

kuglegrill grillspyd

Indirekte varme – også kendt som barbecue

Den indirekte grillmetode – eller barbecue, som den kaldes især i USA - er, når kødet ikke er placeret direkte over varmekilden. Kødet får derimod smag af røgen, fordi der er låg på grillen. Denne grillteknik indebærer en lavere temperatur og længere tilberedningstid, hvilket passer godt til større stykker kød. Ved direkte varme risikerer du nemlig let at brænde kødet på ydersiden, mens det forbliver råt i midten.

Indirekte grillning med gas

En gasgrill får lynhurtigt den rette temperatur, og dens udformning gør, at de fleste modeller egner sig godt til indirekte varme. Det er også lettere at regulere varmen undervejs med en gasgrill.

grill indirekte gasgrill

Et hurtigt tip til den rette temperatur

Det måske sværeste ved grillning er at lade grillen få den rigtige temperatur – det tager nemlig lidt tid. Hvis du bruger en traditionel kulgrill, skal kullene have hvide kanter, før du begynder at grille. Har grillen den rette temperatur, skal du kunne holde hånden ca. 15 cm over risten i 5 sekunder uden at brænde dig.

Kernetemperaturen er afgørende

Du kan vende kødet så mange gange, du orker – det, der betyder noget, er nemlig kernetemperaturen og ikke, hvor ofte kødet bliver vendt. Et stegetermometer kan derfor være en smart investering, hvis du griller meget. Forskellige typer kød skal bruge forskellige kernetemperaturer, og der findes et hav af forskellige tabeller og oversigter med de helt nøjagtige tal. Er det lidt for omstændeligt for dig, findes der også en lettere metode:

Tip: Tjek, om kødet er færdigt uden at skære i det

Fingertesten er en måde at tjekke kødets konsistent – og dermed tilberedningsgrad.

  • Før tommel- og pegefingeren sammen
  • Tryk forsigtigt med den anden hånds pegefinger mod forhøjningen ved roden af tommelfingeren. Der skal være relativt lille modstand
  • Tryk herefter forsigtigt på kødet. Er der ca. samme modstand som ved roden af tommelfingeren, er kødet normalt medium til medium rare
  • Vil du have kødet mere gennemstegt, kan du i stedet sætte spidsen af ringfingeren mod tommelfingeren. Modstanden bliver nu større, når du mærker efter med den anden hånds pegefinger ved roden af tommelfingeren. Føles kødet på samme måde, ligger stegningen normalt tættere på well done

Herunder ser du en instruktionsfilm på engelsk, der viser dig testen.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=O8YQX-QgbXc

Sidst, men ikke mindst – det er altid bedre at tage kødet af varmen for tidligt end for sent - der findes nemlig et smart trick. Synes du, at kødet er lidt for rødt, kan du give det nogle sekunder i mikroovnen. Røgsmagen fra grillen bliver siddende i kødet.

Inden serveringen

  • Lad kødet hvile 10-15 minutter efter grillningen, så kødsaften kan trække sig ind i kødet
  • For at holde på varmen kan du pakke kødet ind i bagepapir og et håndklæde. Brug ikke sølvpapir, fordi kødet fortsætter med at blive tilberedt i sølvpapiret
  • Du kan evt. eftergrille 30 sekunder på hver side for at få en frisk, grillet overflade inden serveringen
Udeliv

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk