Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
0 Kurv
Shop
Madlavning

Sådan laver du din egen unicorn latte – og hvad er regnbuemad egentlig?

Har du hørt om trenden regnbuemad? Det er en sundhedstrend, som går ud på at spise i alle regnbuens farver. I tråd med regnbuetrenden får du her en række bud på farvestrålende udgaver af helt almindelige retter - har du f.eks. prøvet en farverig unicorn latte? Her får du opskriften.

Regnbuemad - hvad er det?

At ”spise efter regnbuen" indebærer helt enkelt, at man stræber på at få alle regnbuens farver på tallerkenen. Frugter og grøntsager indeholder nemlig såkaldte fytokemikalier, en samlebetegnelse for naturlige farvepigmenter i frugt, grøntsager og bær.

frugt og grøntsager på bord

Fytokemikalier er ikke livsnødvendige, men bidrager til din sundhed. Nogle enkelte skal du dog undgå - f.eks. dem, som findes i giftsvampe.

Hvad er meningen med at spise efter regnbuen?

Ved at fylde tallerkenen med forskellige farver får du lidt af hvert, uden at du behøver at vide alt om næringsindhold og vitaminer. Farvekoderne gør det let at spise sundt.

Rød indeholder bl.a. antioxidanter, C-vitamin og lycopen (et rødt pigment, som virker forebyggende mod bl.a. prostatacancer)

Orange indeholder beta-karoten , som omdannes til A-vitamin. Det er godt for huden og styrker immunforsvaret Gult indeholder en overflod af C-vitaminer og antioxidanter, hvilket bl.a. virker hæmmende på inflammationer

Gul indeholder en overflod af C-vitaminer og antioxidanter, hvilket bl.a. virker hæmmende på inflammationer

grøntsager på bord i forskellige farver

Grøn er skønt - og nyttigt. Grøne grøntsager indeholder flere slags vitaminer, jern, kalcium og masser af gode næringsstoffer. Spinat er f.eks. sprængfyldt med sundhed.

Blå eller lilla indeholder anthocyaniner, en type antioxidanter, hvis positive effekter er blevet konstateret mange gange. Rødkål, aubergine, blåbær og blommer er eksempler på, hvor du kan finder anthocyaninerne.

Hvid og brun virker måske som underlige valg i en regnbuediæt, men det handler om fødevarer, som oftest er brune på ydersiden og lyse på indersiden - som f.eks. løg, ingefær, hvidløg og pærer. Disse fødevarer indeholder bl.a. allicin, som modvirker tumorer.

Sort falder måske også lidt ved siden af, men sandheden er, at mørk mad indeholder mere koncentreret farve og dermed også flere næringsstoffer. Sorte bønner, sorte ris og sorte linser er nogle få eksempler på madvarer, som giver dig en stor doses af antioxidanter og anthocyaniner.

Flot at se på og legende let

Man kan roligt sige, at regnbuemad er en af de sjovere helsetrends – alle farverne gør maden ekstra indbydende at se på. At man derudover opfylder sit behov for vigtige vitaminer og antioxidanter ved at tænke i farver - det er jo næsten for godt til at være sandt.

Farvestrålende unicorn latte

unicorn latte tre färger

Som en spin-off på regnbuemaden er flere madlavningsentusiaster begyndt at lege med at gøre maden mere farvestrålende, uanset om den indeholder frugt og grønt eller ej. Det mest brugte er regnbuefarvet bagværk eller drikke som f.eks. unicorn latte.

Forskellige varianter

Unicorn latte kan laves på flere måder med almindelig mælk, soja-, havre- eller mandelmælk, eller hvorfor ikke prøve en mælk af blendede cashewnødder? Fælles for de fleste er, at farven ofte kommer fra algepulveret spirulina, som findes i forskellige farver.

spirulina

Spirulina er en effektiv farvekilde, men har en lidt speciel smag, som ikke tiltaler alle. I vores variant bruger vi derfor andre naturlige farver og krydderier, som giver en smag af chai latte. Chai-krydderierne dæmper det meste af smagen fra farvekilderne, men du kan også snyde og bruge smagsneutral farve i form af frugt- eller konditorfarve.

Du skal bruge

 • 1-2 tsk lys sirup
 • 1 tsk gurkemeje til gul / 1-2 tsk blåbærsaft eller blendede blåbær til blå / ½-1 spsk saft fra syltede rødbeder til rød
 • ½-1 tsk kanel
 • ½-1 tsk kardemomme
 • ½-1 tsk vaniljesukker
 • Varm, skummet mælk

Psst! Til den blå version kan du også udelade krydderierne og bruge mere blåbær for at lave en latte med blåbærsmag.

Sådan gør du

Rør sirup, farve og krydderier sammen i et glas. Du kan selv justere mængderne for mere farve, mere eller mindre chai-smag og mere eller mindre sødme. Hæld mælken oveni og dekorér måske også med lidt krymmel for at gøre drikken ekstra festlig.

Ps. Har du brug for en mælkeskummer til dine unicorn lattes, kan du se udvalget hos WhiteAway her.

Mere regnbuemad

Hvis du vil have flere tips til havfruetoast, enhjørningenudler eller cookie dough-is lavet af kikærter, kan du se videoen her. Videoen er på engelsk.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=0SQKy168l4g

Flere nyttige madtips

Kilder: DN Vetenskap, SVT Nyheter Vetenskap, Livsmedelsverket, Allicin stimulates lympocytes and elicits and antitumor effect: a possible role of p21ras, www.onegreenplanet.org, www.baam.se

Sjove tricks

Christel fra WhiteAway

Christel er en uhelbredelig livsnyder, som elsker at pifte hverdagen op med små, enkle tricks. Hun er vild med at lære nye ting og graver sig gerne dybt ned i et emne for at kunne give dig dampende friske tips om, hvordan du kan dekorere dit hjem, servere en perfekt grillet bøf eller forenkle hverdagslivet.

Favoritter

Luk