Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Tips & tricks

Skal du reparere din hvidevare eller købe en ny?

Ifølge DR Kontant smider vi hvert år tonsvis af hvidevarer ud, der sagtens kunne have været repareret. Reparation af hvidevarer er nemlig både dyrt og besværligt - det er i hvert fald den historie, vi ofte hører. Derfor tager vi emnet op og hjælper dig med at finde ud af, om du skal reparere maskinen eller købe en ny.

Gennemsnitslevealderen for hvidevarer

Hvad er levetiden på f.eks. vaskemaskiner? Det afhænger både af mærke og prisklasse. Forbrugerrådet Tænk har i februar 2021 spurgt vaskemaskineejere, om de vil dele deres erfaringer. Knap 1.000 deltagere har deltaget. De fleste forventer, at levetiden på en vaskemaskine er 9-10 år. Men en tidligere undersøgelse fra 2016 viser, at mange oplever problemer inden for de første 4 år af vaskemaskinens levetid.

FEHA, den danske hvidevare-brancheorganisation, er ikke helt enig i den korte gennemsnitslevealder. Ifølge deres tal er gennemsnitslevealderen 13 år. Én ting er dog sikker - uanset hvad den ”rigtige” gennemsnitsalder er, kan du nogle gange spare masser af penge på en reparation frem for at købe en ny maskine.

De fleste reparerer ikke

Selv om 9/10 af forbrugerne egentlig gerne vil reparere deres hvidevarer, vælger 7/10 alligevel at smide den ud. Enten fordi de får at vide, at det er for dyrt sammenlignet med at købe ny, for besværligt, for uoverskueligt at finde fejlen, eller fordi reservedelene kan være svære at opstøve.

Er du også i tvivl om, hvad du skal gøre med din defekte hvidevare? Så læs videre og få hjælp.

brugt vaskemaskine

Trin 1: Hvilken fejl er der tale om?

For at vurdere, om du kan reparere din hvidevare selv eller skal have fat i en tekniker, skal du selvfølgelig vide, hvad fejlen er. Ofte har din hvidevare forskellige måder at fortælle dig, hvad der er galt. Det kan være gennem fejlkoder eller lys-/lydsignaler, men det kan være svært at gennemskue, hvad signalet betyder. Hvis du har brugsvejledningen ved hånden, står de ofte beskrevet deri, og ellers kan du som regel finde dem på producentens hjemmeside.

Du kan også bruge en fejlfindingsside til at undersøge de mest almindelige fejl. På nettoparts.dk kan du få hjælp til de mest almindelige hvidevarefejl. Vælg din hvidevaretype fra oversigten og tryk på ”Fejlsøgning”.

LÆS OGSÅ: Sådan afkalker du vaske- og opvaskemaskiner

Trin 2: Undersøg, om den kan repareres

Når du har fundet fejlen, er det tid til at finde ud af, hvordan problemet kan løses. Enten om du kan gøre det selv, eller om et teknikerbesøg er billigere end en ny maskine. Selv om maskinen har et par år på bagen, kan du ofte finde reservedele til den for et mindre beløb. I en udsendelse af Kontant får værten f.eks. skiftet varmelegemet på en 7 år gammel Bosch-vaskemaskine for kun 189,-.

LÆS OGSÅ: Derfor larmer dit køleskab – og hvad du kan gøre ved det

vandslange

Husk garantien

Du skal være opmærksom på, at garantien på dit produkt ofte vil bortfalde, hvis du selv forsøger at udføre en reparation. Er du inden for garantiperioden, er det derfor en god idé at overlade reparationerne til producentens egne teknikere. Du slipper også for regningen, så længe du blot har kontaktet producenten inden for garantiens udløbsdato – også selvom selve reparationen først sker efter slutdatoen. Har du handlet hos WhiteAway, sender vi dig altid en email, når din 2 års standardgaranti er ved at udløbe.

LÆS OGSÅ: Derfor tørrer din vaske-tørremaskine ikke ordentligt

Køb ny, hvis maskinen er meget gammel

Det er klart, at der er en miljøbelastning, når vi smider hvidevarer ud. Men det kan også være en miljøbelastning at have 10-15 år gamle hvidevarer stående. Ofte er energiforbruget markant højere end hos en moderne maskine, og det kan faktisk være både billigere og mere energivenligt at skifte din gamle maskine ud. Energistyrelsen anslår for eksempel, at du kan spare 6.400,- på strømforbruget med en tørretumbler i den bedste energiklasse (i løbet af maskinens levetid) sammenlignet med en ældre model med en dårligere energiklasse.

Se vores udvalgte hvidevarer til ekstra stærke priser her

NYE ÆNDRINGER I ENERGIMÆRKNING PR. 1. MARTS 2021:

EU har indført nye krav til energimærkningen, som betyder at A+++ udgår på flere hvidevarekategorier. Se hvad det ellers har af betydning her.

Flere smarte vedligeholdelsestips

Kilder: DR Kontant, Forbrugerrådet Tænk

Vedligeholdelse

Christian fra WhiteAway

Christian hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han computerentusiast og passioneret læsehest.

Favoritter

Luk