Logo
70 70 29 29 kundeservice er lukket
  • MandagLukket
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • SøndagLukket
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Hvidevarer

Skal man skylle tallerkenerne af, før de kommes i opvaskemaskinen?

Det er en diskussion, der for alvor kan skabe splid i de danske hjem: Skal tallerkenerne skylles af, inden de kommer i opvaskemaskinen? Vi afliver myterne, så du kan lukke diskussionen én gang for alle.

Nej, du behøver ikke at skylle af

Vi starter med det korte og måske overraskende svar: Nej, det er ikke nødvendigt at skylle tallerkenerne eller andet service af. At mange alligevel insisterer på at gøre det, skyldes en række myter, som har bidt sig rigtig godt fast.

Vi tager livet af myterne en efter en, så du med god samvittighed kan spare besværet med at skylle tallerkenerne af - det er nemlig slet ikke nødvendigt.

31 paa udkig efter opvaskemaskine 1920x540

Myte 1: Tallerkenerne bliver renere, når du skyller dem af først

Moderne opvaskemaskiner og opvaskemiddel kan sagtens klare den smule snavs, der er tilbage, efter du har skrabet de største madrester i skraldespanden. Det er dog vigtigt, at du skraber resterne af, så de ikke  danner trafikpropper i filteret og afløbet.

Det kan faktisk give et dårligere resultat at skylle servicet af først, fordi de fleste nye opvaskemaskiner har en automatik, som analyserer, hvor meget snavs der er tilbage.

Har du allerede fjernet meget af snavset, sænker maskinen temperaturen og tidsforbruget med den konsekvens, at der kan være flere bakterier tilbage efter endt opvask end normalt.

Myte 2: Der er penge at spare ved at skylle tallerkenerne af

Der er én ting, som du med sikkerhed kan spare på ved at droppe skylningen af tallerknerne – nemlig vand.

Er din opvaskemaskine af nyere dato, sender den kun 9-12 liter vand gennem systemet, hver gang den klarer opvasken for dig. Ifølge Forbrugerrådet Tænk bruger du helt op til 11 liter overflødigt vand, hvis du skyller tallerkenerne af først – du risikerer altså at bruge dobbelt så meget vand som normalt på noget, som slet ikke er nødvendigt.

Tallerkner i opvaskemaskine

Myte 3: Snavset tørrer ind, hvis du ikke skyller det af med samme

En tallerken med indtørrede og ildelugtende madrester er de færrestes livret. Derfor kan det være fristende at skylle tallerkenerne af, hvis opvaskemaskinen ikke skal sættes i gang med det samme - men faktisk kan du undgå, at snavset tørrer ind ved at holde maskinen lukket.

Kan du ikke lide tanken om at have det snavsede service stående alt for længe, kan du vælge at skylle det af alligevel, eller bruge det korte skylleprogram, som langt de fleste nyere opvaskemaskiner har - men det burde ikke være nødvendigt.

Myte 4: Opvaskemaskinen tager skade af fedt og snavs

Tværtimod! Du skal stadig, som vi anbefalede under myte 1 fjerne rester, så afløbet undgår trafikprop. Men de sidste efterladenskaber fra dagens måltider kan du sagtens lade være. Ifølge Tommy Christoffersen, produktchef hos Miele Norge, tager opvaskemaskinen imod sauce, olie og andre fedtlag med velbehag.

Det er måske overraskende, men du hjælper faktisk med at smøre den og holde den i form - endnu en god grund til at spare på kræfterne og lade være med at skylle tallerkenerne af.

Køkken

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk