Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Hvidevarer
Vasketøj

Skån miljøet og spar penge - vask tøj i koldt vand

Flere og flere vaskemaskiner kan vaske på temperaturer helt ned til 15°C. At vaske i koldt vand kan give anledning til spørgsmål: Ved hvilken temperatur dør bakterier? Skal jeg bruge specielt vaskemiddel? Her besvarer vi de mest almindelige spørgsmål, så du trygt kan give dit tøj det kolde gys.

Hvorfor skal du vaske i koldt vand?

Først og fremmest skåner du miljøet ved at vaske ved lavere temperaturer, fordi din vaskemaskine ikke skal bruge nær så meget energi på at varme vandet op.

Bonus: Når din vaskemaskine bruger mindre energi, bruger du færre penge på strøm.

De høje temperaturer er sjældent nødvendige

Før i tiden var kogevask det mest almindelige. Tøjet blev vasket sjældnere end i dag, og kogevasken var derfor det mest hygiejniske alternativ. I dag vasker vi ofte, og tøjet er som regel kun let snavset, når smider det i vasketøjskurven. Derfor er de høje temperaturer sjældent nødvendige.

Husk også på, at vaskeanvisningerne i dit tøj viser den maksimale vasketemperatur og ikke den anbefalede, som mange tror.

Brug det rigtige vaskemiddel

Når du vasker i koldt vand, er det vigtigt at bruge det rigtige vaskemiddel. Vaskemiddel særligt til vask i koldt vand indeholder særlige enzymer og vaskeaktive stoffer, som opløser snavs og fedt ved lavere temperaturer end normalt.

Bakterier dør dog først ved 60°C, og derfor er det en god ide at vaske med vaskemaskinens højest mulige temperatur en gang om måneden, hvis du ofte vasker i koldt vand. Det dræber bakterier og sørger for, at der ikke opstår ubehagelige lugte i maskinen.

dosering af vaskemiddel

Gå efter svanemærket

Der er intet, der tyder på, at den kemiske sammensætning er mere problematisk end i traditionelt vaskemiddel - vil du være helt sikker på at undgå skadelige stoffer i dit vaskemiddel, skal du gå efter svanemærket.

Vask ved optimale temperaturer - så let er det!

Forbrugerrådet Tænk og Sundhedsstyrelsen har en række anbefalinger til, hvordan du vasker dit tøj optimalt. Vi har samlet de gode råd i en overskuelig form, så du let kan finde den rigtige vasketemperatur.

15-20°C

Størstedelen af dit tøj kan vaskes på 15-20 °C med det rigtige vaskemiddel. Det gælder fx t-shirts, kjoler, bukser og skjorter, som bruges til hverdag og kun bliver let snavsede. 

30-40°C

Skru lidt op for temperaturen, hvis tøjet er mere snavset. Hold gerne temperaturen på 30 °C, hvis det ikke er voldsomt beskidt.

vaskesymboler i jeans

60°C

Bakterier dør ved 60 °C, og derfor skal sengetøj, undertøj, viskestykker og håndklæder vaskes ved denne temperatur.

90°C

Karklude og tekstiler, der har været i kontakt med smitsomme bakterier, skal vaskes ved 90 °C. Det gælder fx også klude, som du har brugt til rengøring af toilettet.

Et godt vasketip!

Genstridige pletter kan være svære at få af i koldt vand. Dup derfor lidt opvaskemiddel på pletten og lad det trække ca. 5 timer, før du vasker tøjet i vaskemaskinen.

Sparetips

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk