Med en størrelse mellem 0,1 og 0,6 mm gør husstøvmiderne ikke meget væsen af sig, men lad dig ikke narre. De små bæster kan være en sand plage, især hvis der bor allergikere i hjemmet. Vi giver dig 12 enkle tips til at forebygge støvallergi – eller til at gøre livet lettere for dig, der allerede er ramt.
Annoncesamarbejde med Beko
Hvad er husstøvmider?
Ifølge Astma-Allergi Danmark er betegnelsen husstøvmider i virkeligheden misvisende. Det er nemlig ikke mængden af støv i dit hjem, der afgør antallet af husstøvmider. Det er derimod luftfugtigheden.
Husstøvmiderne trives i en høj luftfugtighed, og derfor kan det om sommeren være svært at få bugt med de små kræ. Om vinteren, hvor luften er mindre fugtig udendørs, er det forholdsvis let at sænke luftfugtigheden indendørs ved at varme op og lufte ud.
De bor i din seng
Husstøvmiderne lever bl.a. af hår og hudskæl fra mennesker og dyr, og derfor er din seng et særligt udsat område. Et menneske afgiver ½-1 g hudskæl om dagen, hvilket er nok til at holde flere tusinde husstøvmider i live i et helt år - så der er altså ikke store chancer for at sulte dem ihjel. I stedet kan du følge disse 12 gode råd til et indeklima, der er godt for dig og skidt for husstøvmiderne.
1. Skift sengetøjet ofte
Sengetøjet skal måske skiftes oftere, end du tror. Det anbefales, at du skifter det én gang om ugen, og at du regelmæssigt lufter både sengetøj, dyner, puder og madrasser. En regelmæssig luftning af dyner og puder har desuden den fordel, at du får en renere og friskere fornemmelse, når du kravler til køjs hver aften.
2. Vask dyner og puder
Det er besværligt at vaske dyner, og det kræver en vaskemaskine af en vis størrelse. Alligevel er det en rigtig god ide at vaske dynerne mindst én gang om året og meget gerne oftere. Hovedpuden bliver ofte glemt, men skal vaskes 3-4 gange om året.
3. ... og glem ikke rullemadrassen
Fordelen ved at bruge en rullemadras oven på madrassen er, at den er let at vaske. Vask rullemadrasser 6-12 gange årligt for at undgå, at de bliver et gemmested for husstøvmider.
4. Vask sengetøjet rigtigt
Som du kan læse ud af de første 3 tips, er det vigtigt at vaske selv de ting, vi ikke lige tænker på at vaske til hverdag. Hvad der også er vigtigt er at vaske rigtigt.
Når vi snakker husstøvmider, er det vigtigt at vaske sengetøj, dyner og puder ved mindst 60 grader. Vil du være helt sikker på at vaske på den mest allergivenlige måde, kan du vælge en vaskemaskine med et særligt anti-allergiprogram.
Vælg anti-allergiprogrammet
Hos Beko finder du vaskemaskiner, som er ekstra skånsomt mod følsom hud og derfor egnet til familier med småbørn - men mindst lige så meget til hjem, hvor der bor allergikere.
Det særlige ved anti-allergiprogrammet er, at temperaturen hele tiden opretholdes på et niveau, der dræber husstøvmiderne, ligesom ekstra skylninger bidrager til den gode hygiejne. Programmet fjerner samtidig alle slags hår fra tøj og sengetøj - det er særligt praktisk, hvis der er kæledyr i hjemmet.
5. Skift madrassen
En god madras koster penge, og derfor er det oplagt at lade dem gå i arv fra barn til barn – det kan f.eks. gælde madrassen i liften eller tremmesengen. Vil du begrænse antallet af husstøvmider, er det dog en bedre ide at bide i det sure æble og investere i en ny madras.
Som Politiken siger det i en artikel om at undgå støvmider: Nyt barn – ny madras.
6. Vent lidt med at rede sengen
Vi er mange, som er opdraget til at rede sengen som noget af det første, når vi står op om morgenen. Men vores børnelærdom viser sig faktisk at være helt forkert - når du reder sengen med det samme, forhindrer du nemlig fugt i at slippe ud fra lagen, madras og dyner. Det betyder, at du skaber optimale forhold for husstøvmiderne, som kan ligge og hygge sig i ro og mag.
Glem derfor for en stund, hvad din mor har lært dig og vent lidt med at rede sengen.
7. Hold temperaturen oppe om vinteren
Når du holder alle rum i hjemmet forholdsvis varme, holder du luftfugtigheden nede. Astma-Allergi Danmark anbefaler, at du holder temperaturen på mindst 20 grader i alle husets rum – også om vinteren.
Du behøver ikke at skrue ned ved gennemtræk, hvis du kun lufter ud 5-10 minutter ad gangen.
8. Køb sovedyr, der kan klare høje temperaturer
Sover børnene med en krammekanin eller en hyggebjørn om natten, skal vaskemaskinen også jævnligt i gang. De kære plysdyr skal med mellemrum have en snurretur i maskinen på 60 °C eller et allergiprogram – du kan med fordel vaske dem, hver gang du vasker hovedpuden.
Måske bliver Teddy en smule rundtosset af behandlingen, men til gengæld bliver han fri for husstøvmider.
9. Ryd op under sengen
Ah, det ældgamle trick. Det ringer uventet på døren, og alt rodet bliver i en fart smidt ind under sengen. Det kan virke som en god ide i farten, men det synes husstøvmiderne desværre også. Er der fyldt op med tasker, sko og legetøj under sengen, har fugten fra madrassen svært ved at slippe væk - og som du nok allerede har gættet, giver det grobund for endnu flere støvmider.
Af samme grund bør din seng også være fri fra gulvet - det vil sige, at en madras direkte på gulvet er en dårlig ide. Den skal have ben, som hæver den over gulvet. Ligger madrassen på lameller i stedet for en massiv plade, lader det også fugten slippe væk.
10. Skab gennemtræk 3 gange om dagen
Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at et godt indeklima har brug for masser af udluftning. Du bør lufte ud 3 gange om dagen, og hver gang skal det være i 5-10 minutter. Det er derudover en god ide at lufte ud ved aktiviteter, der skaber ekstra fugt i hjemmet - det er f.eks. madlavning, støvsugning og badning.
11. Indret med rengøringsvenlige overflader
Igen er soveværelset det vigtigste sted. Rengøringsvenlige overflader er f.eks. glatte gulve, som let kan støvsuges, frem for gulvtæpper, som samler hår og støv. Det er selvfølgelig helt fint med mindre tæpper, som kan gå i vaskemaskinen og også bør luftes jævnligt.
I børneværelset er det fornuftigt at indrette med skabe og skuffer i stedet for åbne reoler, ligesom store opbevaringskasser med låg er optimale til opbevaring af legetøj og andre ting.