Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Rengøringstips
Guides

Slut med sure sko - sådan slipper du af med den dårlige lugt

Hvordan ville du have det med at stikke næsen i dine yndlingssko? Hvis du skærer grimasser blot ved tanken om den lugt, der venter dig – så er det måske på tide at få gjort noget ved det. Vi giver dig en række tips til både forebyggelse og behandling af dårlig lugt.

Den smarte løsning: Forebyggelse!

Den bedste vej til en lugtfri sko er at sørge for, at den uønskede aroma ikke indfinder sig til at starte med. Ifølge stroempekompagniet.dk kan du, ved at følge 3 simple råd, forebygge dårlig lugt i skoene. Dybest set er det et spørgsmål om hygiejne og om, at der ikke må blive fugtigt i skoen.

 1. Vask dine fødder grundigt om morgenen. Du er sandsynligvis i bad alligevel, så giv fødderne en ekstra skrubbetur for at forberede dem på en lang dag med sko på.

 2. Tør fødderne grundigt, når du har været i bad. Det er især vigtigt, at fødderne er helt tørre, før du tager dine strømper på. Husk også at komme godt ind mellem tæerne.

 3. Brug strømper af kvalitetsmaterialer. Hold dig til naturmaterialer som uld og bomuld – du kan også få specialsyede anti-svedsokker med luftribber, som holder fødderne tørre. Bambussokker virker antibakterielt og modvirker derfor også dårlig lugt.

Den daglige vedligeholdelse af dine sko

Dine sko skal behandles godt for at forblive velduftende - og den gode nyhed er, at det faktisk ikke kræver særligt meget arbejde.

Hold skoene tørre

Én af de vigtigste pointer er at holde skoene tørre – især indvendigt.  Undgå derfor at stille skoene direkte ind i et skoskab, når du tager dem af. Lad dem hellere stå fremme, til de er dampet af. Det kan også være en god ide at tage sålerne ud, hvis det er muligt.

Er skoene ekstra våde, f.eks. efter en løbetur i regnvejr, er et godt tip at fylde dem med sammenkrøllet avispapir, efter du har taget sålerne ud. Lad avispapiret blive i skoene i en halv times tid, til det har opsuget den værste fugt.

Tag vaskemaskinen i brug

Overraskende mange sko kan har godt af en tur i vaskemaskinen - det gælder helt almindelige stofsko. Pas til gengæld på med de dyre løbesko.

31 paa udkig efter vaskemaskine 1920x540

Brug fod-deodorant

En fod-deodorant holder fødderne tørre ved at hæmme transpirationen og neutraliserer dårlig lugt. Du kan finde fod-deodoranter både i Matas og på dit lokale apotek.

Skift sko og strømper

Har du problemer med fodsved, er det måske ikke nok at skifte strømper en enkelt gang i døgnet. Hav et ekstra par med i tasken og skift efter behov.

Du kan også modvirke den dårlige lugt i skoene ved ikke at bruge det samme par sko flere dage i træk. Hav mindst to par at skifte imellem, så du altid kan bruge skoene en dag og give dem en dags pause.

Slip af med lugten, når skaden er sket

Løbet er kørt. Dine sko lugter – måske så meget, at du slet ikke bruger dem længere. Det er fristende at smide dem ud, men prøv lige et af de følgende råd først.

1. Bekæmp lugten med natron

Den dårlige lugt i skoene kommer fra syre, og derfor kan den bekæmpes med noget basisk. Hvad er basisk og findes sandsynligvis allerede i dit køkken? Natron!

Kom en ½-1 skefuld natron i hver sko og lad dem stå natten over. Støvsug det op dagen efter, og vil du gøre skoen ekstra godt ren, kan du give den en tur i vaskemaskinen. Husk at være opmærksom på, om skoen kan tåle det.

2. Frys lugten væk

Bakterierne, der skaber den dårlige lugt, dør ved meget lave temperaturer. Læg dine sko i en pose og kom dem i fryseren natten over. I vintermånederne kan det være nok at lade skoene stå uden for døren eller på altanen.

3. Et ægte husmoderråd

Som nævnt tidligere har mange sko godt af en tur i vaskemaskinen. Vil du give dem en ekstra intensiv behandling, kan du starte med at lægge dem i blød:

 1. Bland en kvart liter eddike med en halv liter vand i en balje

 2. Lad skoene ligge i blød i et par timer

 3. Vask dem i vaskemaskinen som normalt

Kilder: samvirke.dk, stroempekompagniet.dk

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk