Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Hvidevarer
Vasketøj

Sorte pletter på tøjet efter vask eller tørring? Sådan slipper du af med dem!

Har du oplevet at fylde tørretumbleren med rent tøj og efter tørringen konstateret, at tøjet nu er knapt så rent? Eller har du måske været udsat for, at dit tøj kommer ud af vaskemaskinen endnu mere snavset end før? Det kan der være flere gode forklaringer på.

Hvad er gået galt?

Har tøjet fået pletter i tørretumbleren eller vaskemaskinen, er der typisk to ting, der kan være gået galt. Begge problemer sætter sine spor, men heldigvis er det forskellige spor - det gør det muligt at se på pletterne og afgøre, hvilken løsning der skal til.

tøj med pletter

1. Mørke, ringformede pletter

Er pletterne ringformede og har samme størrelse som hullerne i vaskemaskinens tromle? Så er der stor sandsynlighed for, at de skyldes belægning på ydersiden af tromlen. Når tøjet centrifugeres, presses det ud gennem hullerne i tromlen og kommer på den måde i kontakt med tromlens yderside.

Belægningerne skyldes ofte overdosering af vaskemiddel - sørg derfor for altid at bruge den anbefalede mængde vaskemiddel i forhold til mængden af tøj, du vasker. 

2. Olie- og rustpletter

Giver vaskemaskinen eller tørretumbleren dit tøj olie- eller rustpletter, har vi at gøre med et mekanisk problem. Det er sandsynligvis hovedlejet, der skal skiftes. Lejer kan købes som reservedele, som du selv kan udskifte - eller du kan skaffe professionel hjælp til det.

Sådan bliver dit tøj pletfrit igen

Olie- og rustpletterne er uden tvivl de værste at få af igen, ligesom en jordslået lugt kan være svær at slippe af med. Især olie kan forårsage genstridige pletter, som er lidt af et mareridt at blive kvit. Men frygt ikke - vi har naturligvis løsningen:

Olie

Oliepletter på almindelig kulørtvask kan du strø med kartoffelmel eller rugmel, som skal have lov at tørre helt ind. Herefter børstes det af igen, og tøjet skal nu vaskes med et enzymholdigt vaskemiddel. Hvidt tøj må gerne få et vaskemiddel med blegemiddel.

Tøj, du normalt vasker på uldprogram, skal have samme tur med kartoffel- eller rugmel og herefter vaskes, som det plejer.

På tøj, du normalt vasker på silkeprogram, skal du gnide nye pletter forsigtigt med sprit - sort silketøj skal gnides med 8 % salmiakspiritus, hvorefter det stryges mellem to viskestykker

Rust

Kulørtvask og mørkt uldtøj lægges i blød i kærnemælk natten over. Også rustpletter skal vaskes med et enzymholdigt vaskemiddel - giv gerne hvidt tøj et enzymholdigt vaskemiddel med blegemiddel. På sartere materialer og lyst uld kan du duppe lidt citronsaft på pletten, inden du vasker tøjet på normal vis.

Jordslået tøj

Hvis dit vasketøj er blevet jordslået, kan du gøre følgende for at fjerne pletterne: Tøj, der tåler kogevask, og/eller kulørtvask kan vaskes med et enzymholdigt vaskemiddel med blegemiddel. Tøj, der skal silke- eller uldvaskes, kan gnides med husholdningseddike og derefter vaskes med vaskemiddel specielt egnet til silke- og uldvask.

Dårlig lugt?

Oplever du samtidig en jordslået eller muggen lugt, kan det skyldes, at du vasker ved for lave temperaturer. Sørg altid for at køre et program på den højst mulige temperatur ca. en gang om måneden, hvis du normalt ikke vasker på mere end 60 grader.

Husk også altid at lade lågen i tørretumbleren stå åben et par timer efter tørring, så den sidste fugt kan fordampe og ikke danner kalkaflejringer, der kan være årsag til dårlig lugt og jordslåethed.

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk