Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Guides
Hvidevarer

Guide: Spar op til 7.000 kr. om året på din vandregning

Vi bruger i gennemsnit 116 liter vand om dagen, og især for større familier er den årlige vandregning en dyr fornøjelse. Men du kan faktisk spare mange penge ved at udskifte nogle af de helt store vandslugere. Her får du de bedste tips til at spare på vandet.

Hvis vi forestiller os, at du er en gennemsnitlig dansker, så bor du i et hjem med 2,15 personer. I skyller ud i toilettet 4.700 gange om året, vasker tøj 220 gange og bruger opvaskemaskinen 280 gange. Det bliver til rigtig meget vand, og hvis dine installationer har et par år på bagen, er det en god idé at få dem tjekket.

#1 Opvaskemaskinen

Har din opvaskemaskine mere end 5 år på bagen, kan det være på tide at skifte til en mere energivenlig model. Hvis du bruger maskinen 5-6 gange om ugen, er forskellen på en 10 år gammel opvaskemaskine og en moderne maskine med den bedste energiklasse 186 mWh el og 1,7 m3 vand. Det svarer i alt til 880 kr. om året.

#2 Vaskemaskinen

Samme udregning kan vi lave med vaskemaskinen. En typisk 10 år gammel vaskemaskine har et årligt forbrug på 1,6 kWh i el og 100 liter vand per vask. Hvis du opgraderer til en model med den bedste energiklasse, kan du spare 73 mWh og 12 m3 vand eller 918 kr. om året.

Energivenlig vaskemaskine

#3 Toilettet

Det er formentlig de færreste, der tænker over toiletkummens vandforbrug. Derfor står der også mange gamle toiletter rundt omkring i de danske hjem. Men der er faktisk sket rigtig meget på dén front. Ældre toiletter kan let bruge mellem 9 og 12 liter vand per skyl, mens et nyt kun bruger 2-4 liter. Dermed kan du spare op til 38 m3 vand eller 2.200 kr.

#4 Bruseren

Står du 5 minutter under bruseren i et ældre brusebad, skyller der 60 liter vand ned i afløbet. Det kan du reducere til mellem 30 og 40 liter ved at skifte til en sparebruser. Det giver dig en besparelse på op til 2.300 kr. pr. person.

#5 Andre vandsparetips

Mange bække små bliver som bekendt til en stor å. Derfor kan der også være en del penge at spare ved at ændre på dine vandvaner. Her er fem nemme ekstra sparetips, der kan sikre dig en ekstra besparelse:

 • Sluk for vandet, mens du børster tænder
 • Hav altid en kande vand i køleskabet frem for at lade vandhanen løbe, til vandet er koldt
 • Sluk for bruseren, mens du sæber dig ind og bruger shampoo
 • Fyld vaske- og opvaskemaskinen helt op, inden du starter dem
 • Brug baljer til opvask og til rengøring af grøntsager i stedet for rindende vand

Kilder: politiken.dk og horsensvand.dk

Sparetips

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk