Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Tips & tricks

Spar penge med disse 16 gode vaner i køkkenet

Strømslugende apparater, en rindende vandhane og fælt lugtende madvarer, der bare skal smides ud. Der er masser af muligheder for at smide penge ud af vinduet i køkkenet, men heldigvis er det også let at bryde de dårlige vaner. Vi giver dig 16 gode vaner, som hjælper dig med at spare penge i køkkenet.

1. Rigtige temperaturer i køleskabet og fryseren

Der er ingen grund til at køle for meget og bruge unødvendig strøm. Fryseren bør stå på -18 °C og køleskabet på 5 °C. Koldere behøver det ikke at være.

2. Kig i køleskabet, før du handler

Et godt råd er ikke at købe ind på tom mave – et andet godt råd er at have styr på køleskabets indhold, inden du drager mod supermarkedet. På den måde undgår du at købe dobbelt af ting, du allerede har på lager.

kvinde kigger ind i køleskab

Spar penge og Co2: Se vores sortiment af "lidt grønnere" køleskabe her

3. Lad ikke vandet løbe

Luk for vandhanen, når du er i gang med kartoffelskrælleren. Det samme gælder, hvis du vasker op i hånden - her er det langt at foretrække at fylde en balje med vand og skifte det, når det trænger.

LÆS OGSÅ: Spar op til 7.000 kr. om året på din vandregning

4. Brug ikke for meget vand, når du koger

Uanset om du koger grøntsager eller kartofler, skal de kun lige dækkes af vand i gryden. Grøntsager som broccoli kan nøjes med at stå et øjeblik i vand, du har kogt i elkedlen - det sparer både strøm og bevarer det knasende bid i broccolien.

koge kartofler i en gryde

Se 'Bedst i test' kogeplader her

5. Genbrug vandet fra afkalkning af kaffemaskinen

Gem den første omgang eddikevand fra afkalkningen af din kaffemaskine eller elkedel. Hæld det i en plasticpose og bind den om brusehovedet på badeværelset, så hovedet er helt dækket af eddikeblandingen. Efter et par timer er bruserhovedet skinnende rent igen.

6. Varm vandet op i elkedlen

Når spaghettien, kartoflerne eller pastaen skal koges, kan det betale sig at koge vandet i elkedlen først og derefter hælde det over i gryden. Elkedlen bruger kun en brøkdel af den strøm, kogepladen gør krav på.

7. Brug gryder i den rigtige størrelse

Det virker lidt omvendt, men en lille gryde kan være skyldig i langt mere energisvind end en stor. Det sker, hvis gryden er for lille til kogepladen - faktisk kan en gryde, der er bare én centimeter for lille, være skyld i et energisvind på op til 20 %.

gryde på induktion

Find gryder og pander i de rigtige størrelser her

8. Køb energivenlige hvidevarer

Der kan være store besparelser i farvandet, hvis du skifter køleskabet eller opvaskemaskinen ud med en energivenlig model. De energivenlige modeller kan være dyrere at anskaffe sig, men udgiften udlignes i det lange løb.

Se vores udvalg af 'lidt grønnere' hvidevarer her

9. Udnyt eftervarmen

Eftervarmen har du både på komfuret og i ovnen. Sluk for begge dele nogle minutter før maden er færdig og udnyt den varme, der ellers bare ville gå til spilde.

10. Brug mikroovnen til madlavning

Nogle retter kan tilberedes eller genvarmes i mikroovnen. Der er penge at spare på strøm, når du ikke skal have den store ovn i sving.

rosenkål i mikroovnen

Se vores sortiment af mikrobølgeovne her

11. Fyld opvaskemaskinen op

Det er ikke lige meget, om opvaskemaskinen kører 4 eller 6 gange på en uge. Sørg for at fylde den helt op og husk selvfølgelig, at der stadig skal være plads mellem dit service, til at vandet kan strømme frit.

12. Brug opvaskemaskinens spareprogram

Spareprogrammet skal bruge mere tid end de andre programmer, men det er ventetiden værd. Opvaskemaskinen skruer nemlig helt ned for el- og vandforbruget, men giver dig lige så rent service som ellers.

Se vores mange opvaskemaskiner her

13. Hæld kaffen i termokanden

Hæld kaffen over på en termokande med det samme i stedet for at holde den varm i en tændt kaffemaskine. Der kan være flere hundrede kroner at spare om året på den konto.

termokande og kaffekrus

Se kaffemaskiner med indbygget termokande her

14. Rist dit brød på brødristeren

Vidste du, at brødristeren kun bruger en tiendedel af den strøm, ovnen bruger? Giv ovnen en pause og lad brødristeren gøre det, den er bedst til – at riste brød!

LÆS OGSÅ:Verdens nemmeste brød - æltefrit grydebrød

Se vores udvalg af smarte brødristere til dit køkken her

15. Brug den sidste rest opvaskemiddel

Når flasken med opvaskemiddel begynder at sprutte og harke, er det tid til at udskifte den. Eller er det? Hæld en lille smule vand i flasken, så har du nemt til 4-5 opvaske mere.

16. Tag emhættens laveste trin i brug

Emhættens højeste trin bruger omtrent halvanden gang så meget energi som det laveste. Skru derfor kun helt op, når du tilbereder mad, der oser eller sender lidt for kraftige aromaer ud i hjemmet. Her kan du finde flere tips til at bruge emhætten på den bedste måde.

Spar penge og skån klimaet med flere energibesparende tips & tricks til dine hvidevarer - få dem ganske gratis lige her

Flere tips til dit køkken

Kilder: nrgi.dk og idenyt.dk

Sparetips

Christian fra whiteaway

Christian hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han computerentusiast og passioneret læsehest.

Favoritter

Luk