Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Guides
Rengøringstips

Guide: Støvsugere - med eller uden pose?

Det er efterhånden blevet en uoverskuelig opgave at finde rundt på støvsugermarkedet. Der findes rigtig mange forskellige typer af støvsugere, så hvordan finder man den helt rigtige type? Et godt sted at starte er at vurdere, om din støvsuger skal være med eller uden pose. Vi gennemgår fordele og ulemper ved begge typer støvsugere.

Den almindelige støvsuger

Du har formentlig stiftet bekendtskab med støvsugeren med pose allerede. Det er den model, der typisk har fundet vej ind i de danske hjem.

Den mest hygiejniske model

Den primære fordel ved denne type støvsuger er, at det er den mest hygiejniske måde at opsamle støvet på. Fordi det havner i posen, og posen bare smides ud, slipper du helt for at have kontakt med støvet. Til gengæld betyder det så også, at du skal betale for en ny pose, hver eneste gang du skal skifte pose. I løbet af støvsugerens levetid kan det blive til rigtig mange støvsugerposer, og derfor også blive en halvdyr fornøjelse.

støvsugerpose

Filtret kan stoppe til

En anden fordel er, at støvsugere med pose typisk har bedre luftgennemstrømning. Luften kommer direkte gennem støvsugerrøret, gennem posen og filteret, og ud igen. Til gengæld har filteret en tendens til at stoppe til, hvilket reducerer sugeevnen. I praksis betyder det, at du kan blive nødt til at skifte støvsugerposen, inden den er helt fyldt – hvilket øger omkostningerne til poser endnu mere.

Den poseløse støvsuger

Den helt åbenløse fordel ved den poseløse støvsuger ligger i navnet. Der er ingen poser, så du slipper for besværet med at skifte pose, og for udgiften til nye poser. Men hvor ender støvet så? Det opsamles i en speciel støvbeholder, som skal tømmes regelmæssigt. Og det er typisk her, den største ulempe også dukker op.

Ulemper for de støvfølsomme

Ved tømning af støvbeholderen kan du nemlig komme i kontakt med støvet, så hvis du er meget støvfølsom eller har allergi, kan det altså være en ulempe. Nogle producenter har specielle beholdere, der begrænser kontakten, men det ændrer ikke på, at du tømmer en beholder. Der vil altså altid være en risiko for kontakt med indholdet.

Let at finde tabte genstande

Til gengæld har de fleste poseløse støvsugere en gennemsigtig beholder, så du let kan se hvornår de skal tømmes. Det er også en fordel, hvis du kommer til at støvsuge noget, du gerne vil have igen. Smykker og andre små genstande er nemmere at se i beholderen, end i en lukket støvsugerpose.

Samtidig kan det også give en vis tilfredshed at se beholderen bliver fyldt op, fordi du kan se at arbejdet skrider fremad. Men det kan selvfølgelig også være lidt ubehageligt at kunne se, hvor beskidt gulvet eventuelt har været.

Sugeevnen forringes ikke

Typisk har poseløse støvsugere også den fordel, at sugeevnen ikke aftager, efterhånden som beholderen fyldes op. Derfor er støvsugeren altså lige effektiv, uanset hvor meget du allerede har støvsugeret.

Det betyder dog ikke, at filteret ikke skal holdes rent, og på nogle modeller skal du også købe et nyt filter en gang i mellem. Frekvensen er meget lavere end for støvsugerposer, men til gengæld er et nyt filter også lidt dyrere. I sidste ende er det dog stadig billigere med en poseløs model.

Opsummering

For at stille det lidt mere overskueligt op, får du lige en opsummering af fordele og ulemper for de to typer:

Almindelig støvsuger

Fordele: Mest hygiejnisk, Bedre luftgennemstrømning Ulemper: Livslang udgift til støvsugerposer, Sugeevnen falder efterhånden som posen fyldes

Poseløs støvsuger

Fordele: Let at tømme, Gennemsigtig beholder, Jævn sugeevne Ulemper: Mindre hygiejnisk, Gennemsigtig beholder, Dyrt at skifte filter

Så hvad skal jeg vælge?

Det lidt kedelige svar er, at det afhænger af din præference. De poseløse støvsugere er kommet rigtig langt de seneste år, og kan efterhånden sagtens måle sig med de almindelige støvsugere. Derfor er det langt hen ad vejen en vurdering af, om du vil slippe for at betale for og skifte støvsugerposer eller ej. Hvis du har allergi eller er meget støvfølsom, så vil vi dog anbefale dig at vælge en model med pose, eller at gå specifikt efter en af de få allergivenlige, poseløse støvsuger.

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk