Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop

Tag på skattejagt på stranden - lær at samle rav

Du kan finde rav på alle de danske strande, men især på den jydske vestkyst. Læs med videre og lær hvor, hvornår og hvordan du har størst mulighed for at finde rav.

Hvad er rav?

Rav er harpiks fra træer, der voksede for millioner af år siden. Når harpiks kommer i kontakt med luft, bliver det tykt og klæbrigt, indtil det til sidst helt størkner. Efterhånden som terrænet har ændret sig, og store områder er blevet til hav, er harpiksen endt i havet. Der er det så, som årene er gået, blevet til det rav, vi i dag kan finde på stranden.

Det ældste rav er næsten 250 millioner år gammelt

Det rav, du finder, er altså meget, meget gammelt. Det ældste rav man kender til var næsten 250 millioner år gammelt, men typisk går der mellem 30-50 millioner fra harpiksen er endt i havet, til ravet kan samles op på stranden.

Hvor kan jeg samle rav?

Du kan finde rav på alle de danske strande, men især på den jydske vestkyst. Ligesom alle de andre ting, du finder på stranden, så skyller rav op fra havbunden. Det samles i det såkaldte ravpindelag, der består af ting, der har cirka samme vægt som rav.

Det kan være træstykker, muslingeskaller, småsten, tang eller lignende. Typisk vil ravet ligge øverst i laget, men det kan godt putte sig lidt. Derfor kan det være en god idé at rode lidt rundt i det, hvis laget er meget tykt.

saml rav paa stranden

Følg mågerne

En god tommelfingerregel er at følge mågerne på stranden. Døde søpindsvin, blæksprutter og andre godbidder ender nemlig også i ravpindelaget, så mågerne roder ofte rundt, dér hvor tingene er skyllet op.

Hvornår er det bedst at gå på ravjagt?

Du kan i princippet samle rav hele året. Men i vinterhalvåret er havet koldest og har den bedste opdrift, så der er størst chance for at rav ender på stranden. Der er også færre mennesker på stranden, og dermed mindre konkurrence.

Gå på jagt efter stormvejr

Især lige efter det har været stormvejr, er der gode chancer for at finde rav. Det urolige vejr roder nemlig godt op i havbunden, hvorefter de ting, der kommer op til overfladen, ofte skyller op på stranden.

Aktiviteter for børn

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk