Logo
70 70 29 29 kundeservice er lukket
 • MandagLukket
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • SøndagLukket
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Opskrifter

Udnyt svampesæsonen: Opskrift på risotto med svampe

Efterårsmørket sniger sig langsomt ind over den smule sommer, der er tilbage, og regnbygerne bliver flere og flere. Heldigvis vokser der spændende ting i skoven, som forstår at drage nytte af de kolde og våde dage. Svampesæsonen er i fuld gang, og hvad er bedre end en hjemmelavet svamperisotto, eller som italienerne kalder den,"Risotto ai funghi”?

Risotto er en italiensk specialitet, som typisk består af ris, løg, vin og parmesan. Retten kan laves i mange forskellige smagsvarianter og får derfor navne som ”Risi e Bisi” (med ærter), ”Risotto alla zucca” (med græskar) og ”Risotto al Barolo” (med rødvin). Der findes utallige kombinationer, som afhænger af valget af risottoris, bouillon (oftest kyllinge- eller grøntsagsbouillon) og også rødvin eller hvidvin.

Risotto med grødris – kan man det?

Det vigtigste, når du laver risotto, er at vælge den rigtige type ris. Det er risene, som giver risottoen det karakteristiske præg. Rundkornede ristyper som arborio, camaroli og violane nano udskiller store mængder stivelse, når de koges, ligesom vi kender det fra almindelige grødris. Faktisk kan man godt lave risotto på ganske almindelige grødris, selv om italienerne muligvis vil se lidt skævt til det. Kan du ikke finde risottoris i butikkerne (tit er det arborio, der står på hylden), kan du derfor til nød bruge grødris, selv om resultatet kan blive lidt mere klistret af det. Et godt tip er at skylle risene grundigt før brug, gerne i en si. Senere kan du også spæde retten op med kogende vand, hvis den bliver for grødet.

Risotto med svame

Risotto - ingredienser

 • 1 l varm kyllingebouillon (gerne hjemmelavet)
 • 1 spsk smør
 • 2 spsk olivenolie
 • 1 finthakket løg
 • 2 fed hvidløg
 • 400 g risottoris
 • 2 vinglas tør hvidvin (ca. 4 dl)
 • Havsalt og friskkværnet peber
 • 100 g friskrevet parmesan (pecorino fungerer også fint)
 • 4 store håndfulde friske svampe (valget er dit – shiitake, østershatte, kantareller eller brune champignoner)
 • Frisk bredbladet persille, grovhakket
 • Citronsaft og evt. cherrytomater, skåret midt over

Risotto - Det handler om stivelse 

Start med at finthakke løg og hvidløg. Rens svampene, skær dem i skiver og læg dem til side. Varm buillonen – har du ikke tid til at lave din egen, kan du bruge bouillonterninger. Når du bruger bouillonterninger, kan du koge vand i elkedlen, hælde det i en kasserolle og sætte den på lav varme. Bouillonen skal bare holdes varm, den skal ikke koge. Find en stegepande frem og varm olivenolie og smør. Tilsæt løg og hvidløg og steg på lav varme i 15 minutter, til løgene er bløde, skinnende og gennemsigtige. Husk at røre, så de steges jævnt på panden.

Husk, at når du laver risotto, er målet at få masseret stivelsen ud af risene. Det er netop det, som gør risottoen så god.

Efter de 15 minutter tilsætter du risene og skruer op for varmen. Rør rund i et minut eller to, til risene er blevet mere gennemsigtige. Tilsæt vinen og bliv ved med at røre, mens den koger ind. Skru ned for varmen og tilføj en stor skefuld bouillon. Gentag i ca. 15 minutter og smag til med kværnet havsalt og friskkværnet peber. Det kan være godt med lidt assistance, når svampene står for tur. De skal nemlig arrangeres oven på den færdige risotto.

Svampene kan bedst lide at gå solo

Har du lagt mærke til, at der dannes meget væde, når du steger svampene på panden? En svamp vil faktisk helst steges alene på panden. Putter du for mange på, bliver de fugtige og grå og får ikke den flotte, brune farve. Tricket er at tilsætte svampene lidt efter lidt, give dem god plads på panden og stege dem i olivenolie. Svampene frigiver stadig væde, men fordi der ikke er så mange på panden, fordamper det hurtigt, og svampene får en jævn, brun farve. Vil du se, hvordan det ser ud, kan du tage et kig på videoen fra YouTube nedenfor. Tag panden til side, når svampene er brune og fine og koncentrer dig om risottoen.

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/9GWT-09bYKI

Efter at have masseret stivelsen ud af risene i 15 minutter, er det tid til at smage på retten. Risottoen skal have lidt bid – det er ikke grød, vi laver. Er risene stadig lidt for hårde, kan du tilsætte lidt ekstra varmt vand. Tag stegepanden af komfuret og tilsæt revet parmesan (evt. den billigere variant, pecorino) og smør. Læg et låg over stegepanden og lad risottoen trække i 2 minutter.

Risottoen serveres med det samme, med stegte svampe og hakket bredbladet persille som tilbehør. For lidt ekstra friskhed kan risottoen også serveres med en citronbåd, som du kan klemme saften ud af hen over risottoen. Gerne også lidt olivenolie. Vil du gerne have endnu et friskt pust, kan du servere cherrytomater ved siden af.

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk