Opvaskemaskinen er en ven i nøden, når beskidte tallerkener hober sig op og opvasken svajer faretruende på køkkenbordet. Men hvordan vælger man den rette opvaskemaskine? I denne guide giver vi dig et hurtigt overblik over de forskellige typer og modeller. Du får også en introduktion til funktioner og programmer, som er værd at tage i betragtning. For at gøre en lang historie kort: Vi hjælper dig til at træffe det rette valg, så du ender op med den opvaskemaskine, der passer bedst til dine behov.
Mange modeller, men hvilken skal jeg vælge?
Hvis du bliver bedt om at tænke på en hvilken som helst opvaskemaskine, ser du nok en bestemt model for dig. Den som er placeret under køkkenbordet ikke langt fra køkken-vasken. Her er opvaskemaskinen nemlig placeret i mange danske hjem. Alligevel er det bare én ud af flere opvaskemaskine-typer.
Underbygningsopvaskemaskiner
Den indbyggede opvaskemaskine er den mest almindelige type opvaskemaskine, og den skal installeres under køkkenbordet. Maskinen er ikke gemt væk bag en køkkenlåge, men kommer altså med den front du ser på et produktbillede eller i butikken.
Se whiteaways udvalg af underbygningsopvaskemaskiner.
Halvintegrerbare opvaskemaskiner
Den halvintegrerede opvaskemaskine ligner den integrerede opvaskemaskine, bortset fra at betjeningspanelet er placeret øverst på fronten. Med en halvintegreret opvaskemaskine bevarer du stadig det stilrene design i køkkenet, men det bliver lidt nemmere for dine gæster at finde hen til opvaskemaskinen.
Fritstående opvaskemaskiner
Hvis du ikke ønsker, eller har plads til, at placere opvaskemaskinen under køkkenbordet og har brug for en model, som kan stå for sig selv, kan du vælge en fritstående opvaskemaskine. Fritstående opvaskemaskiner leveres med beklædning på fronten, toppen og på siderne, så du kan placere maskinen lige hvor det passer dig.
Den smalle
Det er ikke altid lige let at finde plads til en opvaskemaskine i et mindre hus eller en lejlighed. Derfor er flere producenter kommet os til undsætning og har produceret en smallere model, som er 45 cm. i standardbredde i stedet for de almindelige 60 cm.
Den høje
Flere og flere vælger i dag et køkken, som passer til deres egen højde, hvorved de får en god arbejdshøjde. Er du en af dem som har et ekstra højt køkken, skal du også være opmærksom på højden i forhold til din opvaskemaskine. Flere producenter laver maskiner med ekstra højde, som vil passe ind i et ekstra højt køkken.
Vælg den model du ønsker og tjek derefter i filteret til venstre, om du kan krydse af for ekstra høj, så ser du udvalget af ekstra høje opvaskemaskiner.
Den på bordet
Den absolut mindste model er bordopvaskemaskinen. Den rummer kun en begrænset mængde opvask ad gangen, ca. det 1-2 personer har brug for at vaske op i hverdagen. Bordopvaskemaskinen placeres på køkkenbordet og tilkoblingen til vand kan enten bestå i en permanent løsning eller en manuel løsning, hvor du selv skal koble maskinen til vandhanen, hver gang den skal køre.
Tænk energivenligt, det betaler sig
Vidste du, at opvaskemaskinen som regel bruger mindre vand, end når du tager opvasken i hånden? Du sparer altså ikke på vandforbruget ved at tage opvasken selv. Dog er der alligevel stor forskel på, hvor meget vand de forskellige maskiner bruger. Nogen modeller bruger op til 17 liter vand per opvask, mens andre kun bruger 10 liter.
På energimærket kan du blandt andet se se, hvor meget vand en opvaskemaskiner bruger.
Energivenlige modeller skåner din el-regning og miljøet
Det er også en god ide at tage bestik af situationen, når det gælder hvor energivenlig en opvaskemaskine er. Energiskalaen går fra A-D, hvor A er bedst. En opvaskemaskine mærket med energiklasse A koster ofte mere end en opvaskemaskine med energimærke D, men pengene sparer du på el-regningen.
Forskellen på en maskine med energimærke A og en med D kan være et op til 50 % lavere energiforbrug.
Hvor mange antal kuverter?
Det er ikke fordi du skal forbi posthuset og sende opvasken til langtbortistan, at vi nu skal til at snakke om kuverter. Det er kapaciteten i en opvaskemaskine, der måles i antal kuverter.
Afhængig af hvilken type du vælger, kan en opvaskemaskine rumme fra 4 og helt op til 15 kuverter. Som tommelfingerregel regner man 3 kuverter per person i husstanden. Det vil sige at en familie på 4, bør se efter en opvaskemaskine med en kapacitet på mindst 12 kuverter.
Hvis du på forhånd ved, at I vasker meget op derhjemme, kan det være en god ide at vælge en maskine, der kan rumme lidt ekstra. Så slipper du for at skulle sætte maskinen i gang så ofte.
En kuvert - hvad er det?
En standardkuvert består af: 1 middagstallerken, 1 dyb tallerken, 1 desserttallerken, 1 assiet, 1 kop, 1 glas, 1 kniv, 1 gaffel, 1 spiseske og 1 teske.
- En almindelig opvaskemaskine har plads til 10-14 kuverter.
- En smal opvaskemaskine rummer som regel omkring 9 kuverter.
- En bordopvaskemaskine har plads til ca. 6 kuverter.
Lydniveau - hvor meget, er for meget?
I modsætning til en vaskemaskine, som ofte gemmes væk i bryggers, kælder el. lign., har opvaskemaskinen en central placering i hjemmet. Derfor er det ekstra vigtigt, at du tjekker hvor højt et lydniveau den har. Til sammenligning kan man holde maskinens lydniveau op imod, at en samtale mellem to personer i et almindeligt stemmeleje er på ca. 60 dB.
Åbne rum kræver en støjsvag model
En stillegående opvaskemaskine er nærmest en nødvendighed, hvis du har en åben køkkenløsning, hvor køkken og spisestue går ud i ét. Ønsker du en støjsvag opvaskemaskine, skal du vælge en maskine med et lydniveau på ca. 40 dB eller lavere. Hvis ikke du har en åbent køkken-alrum, kan du måske godt klare dig med en opvaskemaskine, som har et lydniveau på omkring 50 dB.
Fleksibel indretning - mere plads at rutte med
Kapaciteten har altid meget at sige, når man vælger en ny opvaskemaskine, men hvordan kapaciteten fordeler sig er også vigtigt.
Bevægelige støtter
Vælger du en model med bevægelige tallerkenstøtter og/eller glasholdere, får du mere plads at rutte med, når du f.eks. vasker mange glas efter en fest, eller gryder og skåle efter en god middag. At de er bevægelige betyder ganske enkelt, at du kan folde støtterne ned eller tage dem ud.
Justerbare hylder
Køber du en opvaskemaskine med justerbare hylder, kan du flytte hylderne i opvaskemaskinen op eller ned for at give plads til store glas eller gryder. F.eks. kan du flytte den øverste hylde op, så du får plads til store gryder nederst, eller flytte den længere ned, så du kan have tallerkener på begge hylder. Nogle maskiner har også hylder, som kan tages helt ud af maskinen.
Bestikkurv vs. bestikskuffe
De fleste opvaskemaskiner er indrettet med den traditionelle bestikkurv, men bestikskuffen er den nye og populære dreng i klassen. Bestikskuffen er en flad skuffe, hvor bestikket lægges enkeltvis. Det holdes på plads ved hjælp af nogle riller.
4 gode grunde til at vælge bestikskuffen: - Større sikkerhed, fordi du ikke risikerer at knivene vender opad med spidsen - Bedre hygiejne, fordi du kan få fat i skaftet på bestikket, når du tømmer maskinen - Det er lettere at sortere bestikket på forhånd - Du får mere plads til større ting i bunden af maskinen
Brugervenlighed og de mange programmer
Brugervenligheden på opvaskemaskiner afhænger i høj grad af betjeningspanelet (displayet). Det er her du vælger mellem de forskellige programmer og funktioner, så her er det vigtigt, at det er enkelt at bruge. Med andre ord er det vigtigt, at du også ser godt på billederne af maskinen, eller ser den grundigt efter i butikken, så du får et indtryk af, hvor enkelt det er at bruge den. Kig også efter brugeranmeldelser på maskinen, så får du et indtryk af, hvad andre måtte synes om maskinen.
Avancerede programmer, som kan alt
Der udvikles hele tiden på flere og flere typer af automatiske programmer, som kan regulere hvor lang tid maskinen bruger på en opvask, hvor meget vand der forbruges, hvor rent servicet bliver, hvilken temperatur der vaskes ved osv.
LÆS OGSÅ: Skal du skylle tallerkenerne af, før de kommer i opvaskemaskinen?
Sensorstyrede maskiner bruger mindre vand
Nyere opvaskemaskiner har såkaldt sensorstyring. Det betyder, at der sidder sensorer på indersiden af maskinen, som måler på og derefter tilpasser vand- og strømforbrug efter mængden af opvask og hvor beskidt det er.
De mest avancerede systemer kan spare dig op til 5 liter vand per opvask, fordi maskinen er i stand til at genbruge noget af vandet.
Hurtigprogram
Reducerer vasketiden, men øger vand-/energiforbruget
Temperaturprogram
Vasker ved en lavere temperatur og sparer energi
Skåneprogram
Velegnet til finere glas og porcelæn
Eco-program
Reducerer vand-/energiforbrug
Stilleprogram
Vasker op ved et lavere lydniveau. Kan forlænge vasketiden, men er praktisk ved opvask om natten
Timer-program
Mulighed for at udsætte opvasken et vis antal timer
Sensorstyret program
Vasker efter mængden af service og hvor beskidt det er
Nogen gange er det enkle at foretrække
Der er sikkert nogle programmer, som er mere relevante for dig end andre, men det kan være en god ide at skabe et overblik over hvilke muligheder, der findes. Husk at den mest avancerede opvaskemaskine ikke nødvendigvis er den bedste for dig - nogen gange er det enkle at foretrække.
Hjælp! Der er så mange producenter
Der findes næsten et utal af producenter, som alle har den "den bedste opvaskemaskine". Så hvordan skal du beslutte, hvilken der skal stå hos dig? Måske foretrækker du allerede et bestemt mærke eller også kender du nogen, som har en god opvaskemaskine fra et bestemt mærke? Uanset hvordan landet ligger er det vigtigt, at du tager udgangspunkt i dine egne behov.
Funktionalitet og pris giver 3 kategorier
Nedenfor får du et groft overblik over de forskellige producenter. Vi har her lavet en generel inddeling efter pris, funktionalitet og tekniske løsninger. Det er dog vigtigt at understrege, at flere af producenterne har modeller i forskellige prisklasser.
Den avancerede
I toppen finder du producenter som Miele, Siemens, Asko og AEG. Disse mærker er kendte for at producere opvaskemaskiner som holder i lang tid, og som er energivenlige i drift. De indeholder ofte ekstra-funktioner som doseringsassistent, belysning, sensorstyret tørring og gode spareprogrammer.
Den gode til en fornuftig pris
I mellemklassen render du typisk på mærker som Bosch, Electrolux, Blomberg og Beko. De her opvaskemaskiner har som regel de mest almindelige specialfunktioner og fås til en overkommelig pris.
Det prisvenlige alternativ
Har du ikke brug for lang række specialprogrammer, kan du rette blikket over mod de prisvenlige alternativer. Her møder du producenter som Scandomestic, Gram, Vestfrost og Whirlpool.
Bedst i test opvaskemaskiner
Det er altid en god idé at se efter testvindere, når du skal handle hvidevarer og køkkenudstyr. Opvaskemaskiner er ingen undtagelse. Om du vælger at købe en testvinder eller ej, så får du en fornemmelse for, hvilke producenter der gør det godt og på hvilke områder de udmærker sig.