Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Hvidevarer
Guides

Guide: Vælg det helt rigtige køleskab

Du tænker måske ikke meget på dit køleskab til hverdag, men der er med garanti ét tidspunkt, hvor køleskabet tager al opmærksomheden: Nemlig når det går i stykker. Der kan også være andre grunde til at udskifte køleskabet. Måske har du tænkt på, at elmåleren tæller lige hurtigt nok? Eller er du mon træt af, at der er frysende koldt på nogle hylder i køleskabet og lidt for lunt på andre? I denne guide viser vi dig, hvad du skal holde øje med i jagten på et nyt køleskab.

Vælg den rigtige type

Et køleskab er ikke bare et køleskab. I dag findes der en række forskellige typer lige fra det traditionelle fritstående køleskab til retrokøleskabe inspireret af 50’erne, integrerede køleskabe og luksuriøse amerikanerkøleskabe.

Fritstående køleskab

Det fritstående køleskab er, som navnet antyder, designet til at stå frit i dit køkken. Det har både front- og sidebeklædning og ser derfor pænt ud både forfra og fra siden. Fordelen er, at du ikke behøver et køkken med plads til integrering af køleskabet - det kan fint passe sig selv uafhængigt af resten af dit køkkeninteriør.

Integrerbart køleskab

Integrerbare køleskabe er bygget til at camouflere sig med en køkkenlåge på forsiden, der matcher resten af dit køkkeninteriør og går i ét med køkkenet. Derfor skal du selv anskaffe en låge gennem din køkkenforhandler.

31 paa udkig efter koleskab 1920x540

Lille køleskab

Et køleskab behøver ikke at fylde hverken et helt eller et halvt køkken. De små køleskabe kan typisk rumme mellem 40 og 160 liter og er velegnede til husstande med en enkelt eller to personer.
Et lille køleskab kan også fint fungere som supplement til et almindeligt køleskab, for eksempel hvis teenageren skal have køleskab på værelset, eller du skal køle drikkevarer på kontoret eller i festlokalet.

Se vores udvalg af små køleskabe

Retrokøleskab

Med et retrokøleskab kan du tage venner og familie med tilbage til 50’erne. Det er et designspørgsmål snarere end et funktionsspørgsmål, om du skal vælge en retromodel. Du kan nemlig sagtens få et topmoderne køleskab, der, som en bonus, spreder lidt retroglamour i dit køkken.

Køle-fryseskab

Køle-fryseskabet er en kombination af køleskab og fryser samlet i samme skab. Frysedelen er oftest placeret i bunden med køleskabet ovenpå. Frysedelen i et køle-fryseskab er som regel af begrænset størrelse, så de er bedst til dig, der har et begrænset behov for at fryse ting ned, eller som har mulighed for at supplere med en kummefryser eller et fryseskab i bryggerset eller skuret.

Se whiteaway's udvalg af køle-fryseskabe

Amerikanerkøleskab

Amerikanerkøleskabe består af et køleskab og et fryseskab, der er bygget sammen i én enhed og står ved siden af hinanden – derfor kaldes de også side by side. Det er køleskabsudgaven af en Rolls Royce: Store og luksuriøse.

De fleste skabe af denne type er også udstyret med både vand- og isdispensere og et væld af andre detaljer. Amerikanerkøleskabe er større end den europæiske standard for køleskabe, så inden du køber et, er det en god idé at dobbelttjekke, om du har plads.

whiteaway har et stort udvalg af amerikanerkøleskabe.

feature side-by-side amerikanerkøleskab

Pris, pris, pris

Det er typisk prisen på et produkt, der i første omgang afgør, om det bliver købt eller ej. Køleskabe findes i et markant bredere prisfelt end de fleste andre hvidevarer, fordi der er så mange forskellige typer.

De billigste, helt små modeller kan købes for lige omkring 1.000 kr., mens de dyreste amerikanerkøleskabe med masser af luksus kan koste mere end 30.000 kr.

Derfor er det vigtigt at afgøre, hvor meget du maksimalt vil betale for dit skab – men husk også at overveje skabets energiforbrug, for det har meget at sige for den samlede udgift gennem hele skabets levetid. Mere om det i næste afsnit.

Spar penge med en energivenlig model

Dit køleskab er altid tændt. Derfor er en af de vigtigste overvejelser skabets energiforbrug. Hvis du vælger en kombinationsløsning, enten et køle-fryseskab eller et amerikanerkøleskab, er energiforbruget normalt højere end i traditionelle køleskabe.

Energistyrelsen anslår desuden, at forskellen på et A+++ og et A+ køleskab er 1.300 kr. i løbet af skabets levetid, mens en tilsvarende forskel for et køle-fryseskab løber helt op i 3.200 kr.

Det kan altså hurtigt betale sig at investere i et køleskab i en bedre energiklasse, fordi du hiver pengene hjem på et mindre energiforbrug.

Se vores udvalg af energieffektive køleskabe

energivenlig energimærke

Hvor stort skal køleskabet være?

De mindste køleskabe kan rumme 40 liter og stå under et bord, mens de største kan rumme næsten 400 liter – og hvis det er et køle-fryseskab, skal frysedelen lægges til.

Start derfor med at vurdere, hvor meget plads du har brug for, og hvor meget plads du har til skabet.

mad i køleskab

Hvor stor kapacitet?

Energistyrelsens tommelfingerregel er, at én person har brug for mindst 100 liter. Derefter kan du lægge 50 liter til pr. person i din husstand. Det kan dog være en god idé at købe et lidt større køleskab, hvis du godt kan lide at købe stort ind, tit har gæster til middag eller deler beboelse med kronisk sultne teenagere.

Kapacitet måles i liter

 • 1 person: 100 liter
 • 2 personer: 150-200 liter
 • 3 personer: 200-250 liter
 • 4 personer: 250-300 liter
 • 5+ personer: 300+ liter

Det er altid en god ide at tjekke kapaciteten på dit gamle køleskab og overveje, om dine behov har ændret sig, siden du købte det.

Hvad med køle-fryseskabet?

Du skal være opmærksom på, at der normalt er en ret ujævn fordeling af fryse- og kølekapacitet i køle-fryseskabe. Kølerummet er som regel mindst dobbelt så stort som fryserummet.

Tommelfingerreglen for fryserkapacitet er, at du skal bruge 30-50 liter pr. person. Har du kig på et køle-fryseskab med 200 liter kølerum og 100 liter fryserum, passer det altså fint til 2-3 personer.

Nogle køle-fryseskabe har meget små frysere eller kun en fryseboks, og i de tilfælde kan det være nyttigt at supplere med en kummefryser eller et fryseskab et andet sted i hjemmet.

Det store udvalg af funktioner

Når størrelsen, prisen og energiforbruget er på plads, er det store arbejde gjort. Nu skal du overveje, hvilke funktioner der kan gøre din hverdag lidt lettere.

 • Har du f.eks. en åben køkkenløsning, som kræver et støjsvagt køleskab?
 • Har du brug for ekstra gode forhold for frugt og grønt, så de holder sig længere?
 • Eller skal det bare være let at holde en jævn temperatur i hele køleskabet?

Her giver vi dig overblikket over de mange funktioner, du kan få i dit nye køleskab.

Indretning

Vi skrev tidligere, at køleskabets kapacitet er afgørende. Det holder vi fast i, men en vigtig overvejelse er også, hvordan pladsen er indrettet. Det bliver nemlig mere og mere almindeligt, at køleskabe har fleksible indretningsmuligheder.

Du kan få køleskabe med justerbare hylder, skuffer og specielle opbevaringsskuffer med deres egne temperaturindstillinger. Overvej derfor, hvordan du helst vil opbevare dine madvarer i køleskabet.

køleskabslåge

Særlige mål

Der er stor forskel på at skulle finde plads til et lille køleskab og et monstrum af et amerikanerkøleskab. Nogle producenter er kendt for at lave køleskabe med særlige størrelser. Fisher & Paykels luksuskøleskabe er for eksempel bredere end de fleste almindelige køleskabe. Find derfor altid målebåndet frem og tjek, om indretningen af dit køkken stiller ekstra krav til køleskabet.

Automatisk afrimning

Du kender sikkert problemet fra ældre køleskabe: Der samler sig rim og frost på køleelementet på bagvæggen. Det undgår du med et køleskab med automatisk afrimning. Den automatiske afrimning er især praktisk, hvis køleskabet ofte bliver fyldt op med mange friske fødevarer, og når du afkøler mange drikkevarer i sommerperioden.

Ventileret køling

Køleskabe holder din mad kold ved at sende kølig luft rundt i kølerummet, og effektiviteten af skabet afhænger af, hvor godt det er til at sende luften rundt. Jo større dit køleskab er, jo mere luft skal der bruges.

Når du vælger et større køleskab, er det derfor en god idé at se efter ventileret køling. Den ventilerede køling sikrer dig en jævn temperatur i hele kølerummet, så du undgår stivfrosne madvarer på nogle hylder og halvlunkne fornøjelser på andre.

Elektronisk temperaturindstilling

I ældre køleskabe indstilles temperaturen typisk med en drejeknap. Du har sikkert oplevet, at det ikke giver en særlig præcis temperatur. Derfor er det en god idé at kigge efter elektronisk temperaturindstilling , fordi den lader dig indstille temperaturen helt præcist. Har køleskabet også display, er det let at overvåge temperaturen.

En mere præcis temperatur betyder, at dine madvarer holder sig friske i længere tid, og at der potentielt er penge at spare, fordi du ikke bruger energi på at holde temperaturen unødvendigt lav.

Skuffer med fugtighedsregulering

Selv i køleskabet har frugt og grønt begrænset holdbarhed. Frugtelskere og salatspisere ved, hvor irriterende det er at måtte smide de tørre rester ud, men der er heldigvis hjælp at hente.

Skuffer med lavere temperatur

Der findes også smarte løsninger til dig, der kan lide at gå på besøg hos slagteren og fiskehandleren. Ferske fødevarer som kød og fisk holder sig bedre ved lidt lavere temperaturer end de 5 °C, der normalt er i resten af køleskabet, og derfor kan du finde køleskabe med skuffer designet til netop dette formål. De kan typisk indstilles helt ned til 0 °C for at forlænge holdbarheden på bøfferne og fiskefileterne.

Lydniveau

Køleskabet står som regel centralt placeret i hjemmet. Netop derfor er det vigtigt at tænke på, hvor meget lyd det laver – især hvis du har en åben køkkenløsning eller bor i en etværelses lejlighed.

Heldigvis er langt de fleste køleskabe allerede meget støjsvage, og lydniveauet ligger typisk lige omkring 40 dB. Det er det samme niveau som en person, der hvisker. Generelt betragtes køleskabe som stillegående, når lydniveauet er på under 40 dB.

French Door

Den nyeste trend inden for amerikanerkøleskabe er de såkaldte French Door-skabe, der, på trods af navnet, ikke har ret meget tilfælles med franske døre, som vi kender dem. Begrebet dækker over, at skabets kølerum har 2 døre og er placeret øverst, mens fryserummet enten har 2 separate døre eller er lavet som fryseskuffe. Det smarte er, at du har al kølepladsen oppe i højden, så du let kan danne dig et overblik.

Find rundt i producenterne

Der er rigtig (!) mange producenter af køleskabe, og der er sikkert mange mærker, som du aldrig har hørt om. Alligevel har de fleste af os et forhold til bestemte producenter, f.eks. fordi vi tidligere har købt hvidevarer af samme mærke.

De fleste producenter laver flere forskellige typer af køleskabe i forskellige prisklasser, så denne oversigt skal nærmere ses som tommelfingerregler end faste og ufravigelige retningslinjer.

De prisvenlige modeller

Scandomestic, Zanussi, Vestfrost, Indesit, Candy og Adelberg producerer alle køleskabe, der er enkle at bruge og ikke koster en bondegård.

Hvis du ikke har brug for en masse ekstrafunktioner eller smarte løsninger, men bare vil have et køleskab, du skal slutte til, skal du lede blandt disse producenter.

Det gode køleskab uden sidespring

Er du villig til at betale lidt mere for dit køleskab, enten for at få en lidt bedre energiklasse eller lidt flere funktioner, er det skabene fra Electrolux, Bosch, Samsung eller LG, som du skal kigge efter. Her finder du kvalitetsprodukter, der har de mest almindelige ekstrafunktioner, men som ikke går all-in på luksusfunktioner.

Luksus med ekstra funktioner

De absolutte topmodeller, når det gælder køleskabe, kommer fra producenter som Liebherr, Miele, Siemens, AEG, Witt og Fisher & Paykel. Vil du gerne have et skab spækket med ekstra funktioner og luksusfeatures, er det disse producenter, du skal tage et kig på.

Hvad med de andre?

Det er selvfølgelig ikke alle køleskabsproducenter, vi har beskrevet ovenfor. Producenter som Whirlpool, Gorenje, Gram, Smeg , Beko og Blomberg har specialiseret sig i at lave køleskabe til ethvert formål, og derfor kan deres produkter også passe ind i flere af kategorierne.

Bedst i test?

Forbrugerrådet Tænk laver uafhængige og objektive tests af en lang række hvidevarer, og naturligvis har de også kastet deres kærlighed på køleskabet. Vi har set lidt nærmere på testen, og de vigtigste resultater deler vi med dig her.

Hvem vinder?

I toppen af testskemaet finder vi 2 modeller fra svenske Electrolux. De udmærker sig især ved at have meget præcise termometre og ved at være meget støjsvage - men faktisk ligger de på alle de testede punkter over middel.

Det testes køleskabene på

 • Temperaturens stabilitet
 • Energiforbruget
 • Brugervenligheden
 • Støjniveauet
 • Kølekapaciteten
 • Kvaliteten af materialer

I top 5 finder vi derudover 2 modeller fra Bosch og 1 fra Siemens. Også her er præcisionsniveauet på termometrene i top, ligesom de scorer højt på brugervenlighed og kvalitetsindtryk.

Som altid findes der også ganske gode køleskabe uden for top 5. Nogle, som f.eks. Liebherr, scorer højt på kølekapacitet, mens Samsung er stærke på både brugervenlighed, støjniveau og kvalitetsindtryk. Derfor behøver du ikke nødvendigvis at købe en testvinder for at få et køleskab, der passer til dig - det vigtigste er, at dine krav til køleskabet bliver opfyldt.

Køkken

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk