Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop

VÆLG GRØNT: Brug din energi rigtigt

Mange skifter først deres hvidevarer ud, når de går i stykker. Der kan dog være god grund til at gøre det lidt tidligere, f.eks. hvis dine gamle hvidevarer er i en dårlig energiklasse og bruger masser af strøm og vand. Læs her, hvordan du både kan skåne miljøet og din tegnebog ved at vælge miljøvenlige hvidevarer, og lær at tyde energimærket.

Spar op til 3.000 kr. om året på elregningen

Til tv2.dk siger energiteknolog Janus Hendrichsen, at der er 2.000-3.000 kr. at spare om året, hvis du skifter dine gamle strømslugere ud med mere energivenlige modeller. Ser vi isoleret på køleskabe og frysere, oplyser Energistyrelsen, at vi danskere i gennemsnit bruger 14% af vores strøm på køl og frys. I kroner og ører kan du f.eks. spare hele 3200 kr. på 10 år ved blot at skifte til et kølefryseskab med en energimærkning på A+++ fremfor A+. Se Energistyrelsens beregninger lige her.

Se WhiteAways udvalg af energivenlige hvidevarer.

Vær obs. på ny energimærkning pr. 1. marts 2021

EU har lanceret et nyt energimærke, som stiller strengere krav til ydeevne, Eco-design og testmetoder. Det betyder, at energimærkeskalaen fremover vil gå fra A til G på følgende hvidevarer: Vaskemaskiner, vaske-/tørremaskiner, opvaskemaskiner og køleprodukter (herunder også vinkøleskabe).

Vil du vide mere om den nye energiskala? Læs med her.

Hvorfor skal jeg købe A+++?

Når det handler om at spare på strømmen, er tommelfingerreglen enkel: Gå efter den bedst mulige energimærkning. Hvidevarer med en god energimærkning er ofte dyrere i anskaffelse end mindre miljøvenlige modeller, men her er det vigtigt at tænke langsigtet.

Vælg den bedste energimærkning og spar penge i det lange løb

De dyrere modeller er nemlig billigere i brug, og samtidig er de ofte af en højere kvalitet, hvilket betyder en længere levetid. De er derfor som regel tjent hjem, lang tid før det bliver tid til at udskifte dem igen.

Spar penge med energivenlige hvidevarer

Når det kommer til konkrete besparelser, er det Energistyrelsen, der giver os svaret. De har sammensat denne oversigt over forskellene mellem A+++ og A+ maskiner (A++ og B for tørretumblere). Hvis du gerne vil se mere af Energistyrelsens materiale om at spare på energien, kan du finde det her.

energibesparelse

Som du kan se, er der altså gode penge at spare ved at vælge A+++ produkter på tværs af alle typer hvidevarer. Producenterne har selvfølgelig regnet den ud, så derfor skal du nogle gange betale ekstra for en A+++ maskine. Ofte er det dog stadig billigere i længden at købe en lidt dyrere A+++ model end at købe en A+ maskine og betale mere for energiforbruget. Samtidig kan du bruge maskinen med god samvittighed, fordi du giver miljøet den mindst mulige belastning.

Der er også vand at spare

Flere af dine hvidevarer bruger ikke kun strøm, men også vand - tænk bare på din opvaskemaskine og din vaskemaskine. Derfor kan det også betale sig at se en ekstra gang på vandforbruget.

En familie på 2 voksne og 2 børn bruger typisk omkring 150 m3 vand om året og kan, ved at skifte fra en 10 år gammel vaskemaskine til en ny A++ model, kan spare helt op til 12 m3 vand om året. Det er det samme som 12.000 liter – eller hvad der ifølge Energistyrelsen svarer til 750 kr. om året.

Eksempel: Så meget kan du spare

Lad os tage et helt konkret eksempel på, hvad du kan spare i vand og strøm på en ny, miljøvenlig opvaskemaskine. Vi kaster et blik på modellen SN457W05MS fra Siemens:

sn457w03ms-802661-edited.jpg

  • Vandforbrug pr. opvask: 9,5 liter
  • Strømforbrug pr. opvask: 0,85 kWh

Årligt forbrug for SN457W05MS

I Danmark koster vand i gennemsnit 63 kr. pr. m3 og strøm 2,2 kr. pr. kWh.  Antager vi, at opvaskemaskinen er i brug 5-6 gange om ugen (dvs. 280 gange om året), giver det maskinen et årligt forbrug på i alt 690 kr. for både vand og strøm.

Årligt forbrug for en gammel opvaskemaskine

Sammenligner vi med en 10-15 år gammel opvaskemaskine, er der mange penge at spare. For en model med et energiforbrug på 1,6 kWh og 35 liter vand pr. opvask bliver forbruget pr. år 1602 kr.

Den samlede besparelse

Det vil sige, at du kan spare hele 912 kr. om året på vand og strøm ved at skifte til opvaskemaskinen fra Siemens. Det afhænger selvfølgelig af det faktiske forbrug på din nuværende maskine, men er den af ældre dato, er der med garanti penge at spare.

Det vil også sige, at din nye opvaskemaskine er tjent hjem efter en overskuelig årrække.

Få hjælp til at vælge grønt.

Flere sparetips til dit hjem

Nu ved du, hvorfor du skal vælge A+++ køleskabe, A+++ opvaskemaskine eller andre maskiner, næste gang du skal købe hvidevarer. Men der er også måder at spare penge på de hvidevarer, du allerede har stående.

Sparetips

Christian fra WhiteAway

Christian hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han computerentusiast og passioneret læsehest.

Favoritter

Luk