Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Vasketøj

Vasker du også forkert? 7 tips til at passe bedre på tøjet

Tøjvask er ikke for nybegyndere. Ikke nok med, at det er lidt af en videnskab at lære – du risikerer at ødelægge dit tøj, hvis du ikke gør det rigtigt. Derfor har vi sammensat en lille guide til at vaske tøjet optimal og forlænge dets levetid.

1. Forbered tøjet på vask

Hvis du vil gøre vaskedagen så let for dig selv som muligt, begynder forberedelserne allerede, før du smider tøjet i vasketøjskurven.  Tøm lommerne og luk knapper og lynlåse. En åben lynlås kan i værste fald rive hul i tøjet i det andet tøj i maskinen.

Vend til sidst vrangen ud på tøjet, så du passer bedst muligt på farven under vask.

2. Sortér efter farver og materialer

En vellykket vask afhænger i høj grad af, at du sorterer tøjet rigtigt. Vi starter med den grove sortering – start med at dele dit vasketøj op i 3 bunker (du kan også gøre det endnu lettere for dig selv ved at have flere vasketøjskurve):

  • Vasketøj, der skal vaskes ekstra grundigt (sengetøj, håndklæder, undertøj, viskestykker)
  • Almindelig vask (t-shirts, skjorter, bukser, strømper, kjoler)
  • Sarte tekstiler (uld, silke osv.)

Bagefter skal det sorteres efter farve. Det er som regel nok at dele det op, så du vasker hvidt/lyst for sig og farvet/mørkt tøj for sig.

3. Læs vaskeanvisningen

Vaskeanvisning

Den her har du med garanti hørt 100 gange før, men vi vover alligevel at sige det en gang til: Husk at læse vaskeanvisningen, hvis du er i tvivl. Husk også, at vaskeanvisningen angiver den maksimale temperatur - det er altså helt ok at vaske tøjet koldere, end der står - det kan bare ikke tåle at blive vasket varmere end anvisningen.

4. Brug det rigtige vaskemiddel

Det er en god ide at have i hvert fald 3 forskellige slags vaskemiddel: Et til hvidt, et til mørkt og et til uld og silke.

Vaskepulver eller flydende vaskemiddel?

Mange foretrækker flydende vaskemiddel, fordi det er let at dosere og ikke efterlader sæberester på tøjet, som vaskepulver kan have en tendens til. Ifølge Politiken kan der dog være god mening i at vælge vaskepulver, når du vasker hvidt tøj - tests viser nemlig, at tøjet forbliver hvidt i længere tid, hvis du bruger pulver frem for flydende vaskemiddel.

Hvis du vasker i koldt vand

Vasker du i koldt vand, skal du bruge et vaskemiddel med særlige enzymer, som opløser snavs og fedt ved lavere temperaturer end traditionelt vaskemiddel. Koldtvandspulver kan du som regel få i et ganske almindeligt supermarked.

Pas på de sarte tekstiler

Når du vasker uld og silke, skal du sørge for at bruge et vaskemiddel specielt til de sarte materialer. Vaskemidlet skal være uden de enzymer, der normalt findes i vaskemiddel - de "gnaver" nemlig i fibrene i uld og ødelægger dit tøj med tiden.

5. Skru ned for temperaturen

Apropos at vaske i koldt vand – er du hoppet med på den kolde bølge? Ellers skulle du måske overveje det, for det giver fordele på flere fronter: Din vaskemaskine bruger mindre energi, og du slider mindre på dit tøj.

Dame legger tøj i vaskemaskine

Som tommelfingerregel kan du holde dig til disse temperaturer

15-20 °C: Størstedelen af dit tøj kan vaskes på 15-20 °C med det rigtige vaskemiddel. Det gælder tøj, som bruges til hverdag og kun bliver let snavset. 

30-40 °C: Skru lidt op for temperaturen, hvis tøjet er mere snavset. Hold gerne temperaturen på 30 °C, hvis det ikke er voldsomt beskidt.

60 °C: Bakterier dør ved 60 °C, så derfor må sengetøj, undertøj, viskestykker og håndklæder ikke få mindre.

90 °C: Karklude og tekstiler, der har været i kontakt med smitsomme bakterier, skal vaskes ved 90 °C. Det gælder fx også klude, som du har brugt til rengøring af toilettet.

6. Giv tørretumbleren en pause

Tørretumbleren er din ven i nøden, og især i børnefamilier, hvor der er flere medlemmer i husstanden, fritidsaktiviteter og masser af udendørs aktivitet er den svær at undvære.

Alligevel skal du måske overveje at give tørretumbleren en pause bare en gang imellem. Tørretumbleren slider nemlig på tøjet og forkorter dets levetid.

Ifølge Energistyrelsen koster det desuden op til 6 kr. at tørre en maskinfuld tøj i en A-mærket tørretumbler, mens det koster 2 kr. i en tørretumbler mærket A+++. Der er penge at spare!

7. Sæt skyllemidlet på hylden

Vil du bevare de klare farver i dit tøj, skal du droppe skyllemidlet helt. Det får tøjet til at falme hurtigere, og derudover er det ifølge Samvirke hverken godt for dig eller miljøet.

Bruger du skyllemiddel, udledes der kemiske stoffer i spildevandet, og samtidig kan den tilsatte parfume være med til at danne grobund for parfumeallergi.

Undgå derfor allerhelst skyllemiddel – eller begræns brugen, så du kun bruger det til tøj, der bliver statisk elektrisk.

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk