Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop

Vedligeholdelse af stegepander: Støbejern, keramisk belægning og teflon

Har du styr på, hvordan du skal passe på dine stegepander?  Hvert materiale kræver en særlig behandling for at give dig de bedste resultater - og vedligeholdelsen er altafgørende for, hvor lang tid panderne holder.

Støbejernspander

Har du holdt en stegepande af støbejern i hånden, ved du, at der er tale om robuste og holdbare pander. Med den rigtige behandling kan støbejernsgrej holde mange år, og de passer derfor godt ind i den bæredygtige tankegang.

støbejernspande

Støbejernspander er særligt velegnede, hvis du skal tilberede mad ved meget høj varme, eller hvis du skal holde en konstant lav temperatur. Panderne er i sig selv non-stick, fordi der er brændt olie ind i belægningen. Det betyder også, at de skal have en helt særlig behandling.

Sådan gør du en støbejernspande ren

Regel nr. 1: Hold opvaskemidlet langt væk fra støbejernspander! Alle former for sæbe ødelægger panderne og gør dem klistrede i bunden – og desuden ødelægges den olierede base, så panderne ikke længere slipper så let. Du må derfor kun gøre dine støbejernspander rene med varmt vand og en børste.

LÆS OGSÅ: Nem rengøring af bageplader, bradepander og ovnfaste fade

Giv belægningen en opfriskning

Er din støbejernspande blevet slidt og klistret i bunden, er der hjælp at hente. Følg denne vejledning fra Idenyt.dk og gør din støbejernspande så god som ny:

 1. Hæld 1 kg fint salt i panden og sæt den på kogepladen på højeste varme. Det er en god ide at holde vinduet åbent, mens du gør din pande ren.

 2. Lad panden stå på blusset i en halv time og rør rundt i saltet hvert 5. minut. Saltet opsuger fedtrester og snavs i bunden af panden, så det er vigtigt at røre rundt for hele tiden at have rent salt nederst.

 3. Sluk for varmen og lad panden køle lidt af. Smid saltet ud og vask panden grundigt i varmt vand. Når du har vasket den, skal du ikke tørre den af - stil den blot tilbage på blusset ved medium varme og lad vanddråbene fordampe af sig selv.

 4. Hæld 1-2 liter madolie i panden og lad den stå ved medium varme i et kvarter. Tag panden af blusset og lad den stå med olien i 12 timer. Varm den herefter op igen i et kvarter og lad den stå uden varme i 12 timer. Afhængigt af, hvor meget din pande trængte til behandlingen, kan du varme olien op helt op til 4 gange med 12 timers mellemrum hver gang.

 5. Hæld til sidst olien ud og vask panden efter med varmt vand. Tør efter med en lille smule madolie.

Brug for en ny stegepande? Se vores populære udvalg her

Pander med keramisk belægning

rød stegepande med keramisk belægning

En pande med keramisk belægning er god til induktion, fordi den kan tåle den hurtige og kraftige varme. Den har ikke i sig selv en så god non-stickfunktion som støbejernspanden, og derfor skal du altid bruge fedtstof på panden. Til gengæld er den mere hårdfør end en teflonpande, hvis du f.eks. bruger piskeris eller andet, der kan lave skrammer og mærker. Den er også god, hvis du tilbereder mad, som skal have en vis sprødhed.

LÆS OGSÅ: Hjemmelavede croutoner - i ovnen, på panden eller på brødristeren

Sådan gør du en pande med keramisk belægning ren

I modsætning til pander af støbejern kan pander med keramisk belægning godt tåle sæbe. Faktisk er det vigtigt at gøre den grundigt ren med sæbe efter brug, fordi de små madrester ellers vil brænde sig mere og mere fast i belægningen, hver gang du kokkererer på din stegepande.

Pander med teflonbelægning

stegepande med teflonbelægning

Teflonpander er mest kendt for deres non-stickoverflade, som gør, at de slipper let, og at du kan lave mad uden fedtstof. Derudover er de lette at rengøre. Tidligere har der været tvivl, om teflon kan være giftigt, og svaret er, at det først nedbrydes og kan gives videre til maden ved 350 grader. Ved 350 grader er al mad alligevel helt uspiselig, så du skal ikke bekymre dig om at få teflon i maden. Til gengæld bør du aldrig sætte teflonpanden på et tændt komfur uden at have mad på den, fordi den da kan nå op på de helt høje temperaturer.

Sådan gør du en pande med teflonbelægning ren

Teflonpanden skal gøres ren på samme måde som pander med keramisk belægning – nemlig med opvaskemiddel. En af de store fordele ved en pande med teflonbelægning er som nævnt, at den er let at holde ren.

Se vores store udvalg af pander og gryder her

Flere tips, der gør madlavningen lidt lettere

Kilder: Søndagsavisen.dk, Idenyt.dk, hw-homeware.dk og Samvirke.dk.

Vedligeholdelse

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk