5 ting du bør overveje inden du renoverer dit badeværelse
Står du på kanten til at springe ud i en oppiftning af dit badeværelse? Inden du får alvor kaster dig ud i det, har vi lige nogle ting du skal overveje og forholde dig til. Så sikrer vi dig, at du får den bedst mulige renoveringsproces
1. Budget
Inden du går i gang med at renovere dit badeværelse, er det vigtigt at overveje, hvor meget renoveringen må koste. En god start på dette, er at blive bevidst om, hvilke behov det nye badeværelse skal dække, og hvordan dette bedst opnås. Derfra kan I få et overblik over omstændighederne af renoveringen og udregne et budget. Du kan med fordel indhente tilbud på de mest omfattende komponenter, og eventuelt alliere dig med en professionel, som herefter kan hjælpe jer med at lave et byggebudget.
2. Planlægning
Det er essentielt at overveje, hvilke behov badeværelset skal opfylde, for at den bedste indretning kan udtænkes. Er I en stor familie som deler badeværelset i travle stunder, kan det være en god investering med to håndvaske. Er der tale om et mindre badeværelse, kan det være en pladsbesparende løsning med et væghængt toilet. Har I manglet opbevaringsplads til håndklæder eller toiletpapir, skal der gøres plads til badeværelsesmøbler med opbevaringsmuligheder. Det handler altså både om elementer fra jeres nuværende badeværelse som I ikke kan undvære, og ting som I savner nu og gerne vil gøre til en del af renoveringsprojektet.
3. Tidsplan
Badeværelset er et rum du bruger flere gange om dagen, med flere forskellige formål. Selve renoveringsprocessen er derfor ret upraktisk, da den besværliggøre den daglige brug af badeværelset. Derfor er en nøje udtænkt tidsplan uundværlig på større renoveringsprojekter. En tidsplan er et effektivt værktøj for at undgå forsinkelser og forstyrrelser. Vær realistisk med hvor lang tid hvert step af renoveringen skal tage, og gå målrettet efter at opfylde den plan, så får du glæde af dit nye badeværelse hurtigst muligt.
4. Vandbesparende løsninger
Står du overfor en større renovering, hvor større elementer af badeværelset, såsom toilet, bruser eller håndvask skal udskiftes, kan du med fordel vælge vandbesparende løsninger. På den måde kan du spare på badeværelset vandforbrug, uden at du behøver at ændre dine egne daglige vaner. Du kan skifte dit toilet ud med et nyt, som generelt er mere vandbesparende end ældre modeller, og har typisk også valgmuligheden for lille skyl. Du kan også skifte vandhanen til et berøringsfrit armatur, som selv slukker for vandet idet du ikke bruger det.
5. Gennemført stil
Der er mange elementer på et badeværelse som kan ses som værende nødvendige og praktiske ting, som der bare skal gøres plads til. Forsøg i stedet for, at se dem som en samlet enhed. På den måde sikrer du dig, at de mest omfattende elementer på dit badeværelse, passer sammen, hvilket giver det bedste helhedsindtryk. Hvis du sørger for at udtrykket på dit brusearmatur er af samme materiale som dit håndvaskarmaturet, og at højskabet har samme farve og greb som underskabet under din håndvask, så er du rigtig godt på vej.
Hvilken type renovering ønsker du?
Inden du begynder på at renovere dit badeværelse, er det vigtigt at have en idé om, hvor meget det vil komme til at koste, og hvad du kan få for dine penge. Her vil vi hjælpe dig med at få det overblik.
Totalrenovering
Hvis du ikke blot vil shine dit badeværelse op med ny inventar, men vil optimere selve rummet, skal der en totalrenovering til. En typisk totalrenovering indebærer at rive hele badeværelset ned og bygge drømme badeværelset op fra bunden. Denne type af renovering vil typisk koste omkring 100.000 kr. og op.
Renovering
En klassisk renovering, hvor du får udskiftet flere af de større elementer på dit badeværelse, vil typisk koste fra 30.000 kr og opefter. Det er her du får fornemmelsen af, at have fået et helt nyt badeværelse. Bruseløsningen du drømmer om, en større håndvask med et nyt underskab eller et nyt vandbesparende toilet.
Fornyelse
Du behøver ikke at bruge hele din opsparing på at få piftet dit badeværelse lidt op. Dit badeværelse for hurtigt et helt nyt udtryk, hvis du blot udskifter dit håndvaskarmatur og brusearmatur, især hvis du sørger for at de matcher. Du kan også udfordre de klassiske hårde linjer som typisk er på badeværelset, med et nyt rundt badeværelsespejl. Her kan du se vores udvalgte elementer til dit badeværelse og finde mere inspiration til hvordan du fornyer dit badeværelse, for under 5.000 kr.
Skal der håndværkere med ind over?
Hvad end du vil kaste dig ud i en renovering eller en totalrenovering, anbefaler vi, at du har en autoriseret VVS-installatør med på råd. For en sikkerheds skyld, gælder det også ved mindre fornyelser, som udskiftning af armaturer. Ved at have en professionel ved hånden, giver du dig selv de bedste forudsætninger for, at undgå dyre efterregninger for udredelse af grundlæggende fejl. Hvis du får professionelle håndværkere til at stå for arbejdet kan du være mere tryg ved resultatet - og din forsikring dækker, hvis uheldet skulle være ude. Det er desuden krav ved lov, at badeværelset skal laves af autoriserede VVS’ere, elektrikere og kloakmestre, som står for henholdsvis vvs-installationer, el-installationer og kloakarbejde.
Hvad må du selv gøre?
Du må altså ikke selv lave nye vvs-installationer, el-installationer eller kloakarbejde på dit badeværelse. Men der er stadig en række udskiftninger du gerne selv må udføre. Af vvs-arbejde må du gerne slev skifte:
- Vandhanen og dens pakning, hvis der er monteret afspærringsventiler på rørenderne af blandingsbatteriet.
- Håndvasken og vandlås, hvis vandlåsen monteres synligt og det ikke påvirker installationen.
- Toilettet, hvis det er godkendt til samme type tilslutning som det nuværende toilettet
Af el-arbejde må du selv:
- Montere kontakter, afbrydere, forlængerledninger eller stikpropper på apparater
- Udskifte fatninger og ledninger
- Udskifte afbrydere og stikkontakter uden jord på normaltæt materiel
- Udskifte almindelige afbrydere med lysdæmpere
- Sætte lamper op
Skal du spørge om lov til først?
Er du også i tvivl om, hvorvidt din kommende badeværelsesrenovering kræver en byggetilladelse? Vi har her lavet et hurtigt overblik til dig, inden du kaster dig ud i dit projekt.
Du behøver ikke en byggetilladelse, for at:
- Etablere et bad i dit eksisterende badeværelse
- Udvide dit badeværelse og installere bad
- Renovere eller udvide dit badeværelse
- Indrette bad et nyt sted i din bolig
Der er nogle forskellige regler for hvorvidt om du skal have en byggetilladelse eller ej, afhængigt af om du bor i hus eller lejlighed. Hvis du bor i hus behøver du ikke en byggetilladelse, hvis ikke renoveringen kræver en udvidelse af beboelsesarealet. Du skal dog overholde og opfylde alle kravene i bygningsreglementet.
Bor du i lejlighed, skal du som udgangspunkt altid søge om byggetilladelse, i forbindelse med renovering af badeværelse. Hvis renoveringen omfatter ændringer af afløbsinstallationerne, kræver det en tilladelse fra ejendomsejerne, udlejeren, ejerforeningen og byggetilladelse i kommunen.
Selvom du ikke som udgangspunkt skal søge byggetilladelse, anbefaler vi at du tager en snak med teknisk forvaltning i kommunen, hvis du er det mindste i tvivl.