Hvilken vaskemaskine skal du vælge?
Er du på jagt efter en ny vaskemaskine, men i tvivl om, hvilken der passer bedst til dig og dine behov? I denne guide hjælper vi dig med at få overblikket og blive klogere på, hvordan du vælger den helt rigtige vaskemaskine. Få svar på, hvor stor kapacitet den skal have, hvor meget den må larme, hvilke funktioner du har brug for og mere.
Find vaskemaskiner til:
Forstå din vaskemaskine
Restfugtighed - forstå begrebet
Typisk måles en vaskemaskines effektivitet i restfugtighed. Men hvad betyder det egentlig? Restfugtighed måles i procent og betegner, hvor meget fugt der er i tøjet, når vaskemaskinen er færdig med at vaske. En lav restfugtighed forkorter således tørretiden i tørretumbleren eller fordampningen af vand, hvor tøjet hænger til tørre. Særligt hvis du er flittig til at bruge tørretumbleren og gerne vil begrænse mængden af tid og energi den bruger, anbefaler vi, at du går efter en lav restfugtighed på maks 53%.
Hvordan vælger jeg den rigtige kapacitet?
Én af de vigtigste faktorer, når du vælger ny vaskemaskine, er dens kapacitet. Særligt i børnefamilier bliver der ofte vasket tøj, og så er det rart, at vaskemaskinen er stor nok til at kunne følge med. Omvendt, er det overflødigt at have en stor vaskemaskine, hvis I er få i husstanden og ikke vasker så tit.
Lydniveau – hvor højt, er for højt?
De færreste gider at lægge øre til en larmende vaskemaskine. Især hvis den er placeret centralt i hjemmet, eller endnu værre: tæt på soveværelset. Her er det en god idé at gå efter en støjsvag model. Bemærk at vaskemaskiner er mærket med to lydniveauer: ét under vask og ét under centrifugering. Vi anbefaler, at du går efter en vaskemaskine med et lydniveau på max 46 DB, hvis den er placeret centralt i hjemmet eller tæt på soveværelset.
Hvilken type vaskemaskine har du brug for?
Hvilke funktioner bør vaskemaskinen have?
Vaskeprogrammer?
Jo flere vaskeprogrammer og funktioner en vaskemaskine har, jo dyrere er den typisk. Derfor kan det være en god ide at tænke over, hvor mange du egentlig har brug for. Har du, eller en anden i husstanden, allergi, er anti-allergiprogram en nødvendighed. Det bruger damp til at fjerne pollen og dyrehård og dræber på til 99% af støvmider og bakterier fra 60 °C. Generelt er vaskemaskiner med dampfunktion effektive til at fjerne grimme pletter, når høj temperatur og sæbe ikke slår til. En anden smart funktion, som er begyndt at slå igennem, er autodosering. Vaskemaskiner med autodosering justerer selv den optimale mængde vand og vaskemiddel, hvilket både sparer miljøet, dit tøj, din hud og din pengepung.
Pladsen er trang – hvad vælger jeg?
Bor du i en lejlighed, hvor der ikke er et overflødighedshorn af plads til vaskemaskine og tørretumbler? Eller er dit bryggers for småt til at installere en vaskesøjle? Så kan det være, du skal overveje at slå vaskemaskine og tørretumbler sammen og købe en vaske-tørremaskine. Vasketørremaskiner fylder mindre, men har den ulempe, at de er mindre effektive til at tørre og dermed også har et højere energiforbrug. Samtidig er tørrekapaciteten oftest noget lavere end vaskekapaciteten. Alternativt kan du gå efter en topbetjent vaskemaskine, som fylder mindre end en traditionel vaskemaskine.
Vil du slå et slag for miljøet (og pengepungen)?
Jo højere energiklasse din maskine har, jo mindre energi sluger den. A+++ er bedst, mens B er ”dårligst”, og forskellen er til at mærke. Vælger du en vaskemaskine med A+++ i stedet for B, kan nemlig du mindske dit energiforbrug med op til 50%. Bemærk at vaske-tørremaskiner typisk har en dårligere energimærkning end traditionelle vaskemaskiner.
Foruden hvilken vaskemaskine du køber, kan du også gøre en forskel i måden du bruger den på. Du kan eksempelvis spare el og strøm ved at undgå hurtigprogrammerne, og du kan desuden spare op til 55% af energiforbruget ved at halvere vasketemperaturen fra 60 grader til 30 grader.
Hvilke vaskemaskiner holder i længst tid?
Vil du gerne undgå at købe ny vaskemaskine alt for tit, kan du med fordel gå efter en model med kulfri motor. En kulfri motor indeholder ikke kulbørster, der slides ned over tid, hvilket gør den så holdbar, at nogle producenter tør at tilbyde op til 20 års garanti. Samtidig er modeller med kulfri motor ofte mere støjsvage og energivenlige.